Radiospots in de strijd tegen analfabetisme

Op 31 maart start een radiocampagne in het kader van het ‘Actieplan Alfabetisering Autochtone Nederlanders’ . Drie weken lang zijn twee opvallende spotjes te horen op radio 1, 2 en 3 FM.

Helaas hebben we niet meer de rechten op de originele afbeelding
adformatie

De ene spot is gericht op functioneel analfabete autochtonen. Deze spot roept hen op zich aan te melden voor een alfabetiseringscursus via de landelijke bellijn (0800 023 44 44). Dit telefoonnummer is 24 uur per dag gratis bereikbaar.

De andere spot richt zich op intermediairs. Dat zijn mensen als huisartsen, welzijnswerkers of familie en vrienden die de analfabeet een cursus kunnen aanraden. De spot vraagt hen te letten op analfabetisme in de eigen omgeving. Daarbij worden ze voor tips verwezen naar de website . Het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen probeert hiermee het onderwerp bespreekbaar te maken en draagt tegelijkertijd de oplossing aan: alfabetiseringscursussen via de Regionale Opleidingscentra (ROC's).

Analfabetisme lijkt een probleem uit vervlogen tijden. Niets is minder waar. In Nederland kampen anno 2003 nog meer dan een miljoen mensen met lees-, schrijf- of rekenproblemen. Deze functioneel analfabeten ondervinden dagelijks hinder van hun probleem. Ze kunnen geen gebruiksaanwijzing lezen, een officiële brief beantwoorden of eenvoudig de kinderen voorlezen.

Het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen is in 2002 het ‘Actieplan Alfabetisering Autochtone Nederlanders’ gestart dat dit aantal fors moet terugdringen. Het CINOP, Centrum voor Innovatie van Opleidingen, verzorgt de projectleiding. Hare Koninklijke Hoogheid prinses Laurentien der Nederlanden zet zich in als beschermvrouwe. Onderdeel van het Actieplan is een campagne gericht op de analfabeten en hun intermediairs. Die bestaat onder meer uit de huidige radiospotjes, publiciteit op televisie, de website en een cd-rom om de maatschappelijke aandacht voor het onderwerp te vergroten.

Bron: ANP

Advertentie
advertisement

Plaats als eerste een reactie

Ook een reactie plaatsen? Wordt lid van Adformatie!

Wordt lid van Adformatie → Login →
Advertentie