Libelle stuurt redactie grotendeels laan uit

De gehele schrijvende redactie van Libelle zou zijn ontslagen. Zij mogen opnieuw solliciteren naar een baan binnen de rompredactie.

Helaas hebben we niet meer de rechten op de originele afbeelding
adformatie

Gisteren is bekend gemaakt dat de hele schrijvende redactie van Libelle boventallig is verklaard. Voor wie er geen baan is moet er per december 2014 uit. Uit gesprekken in social media (onder meer de besloten Facebookgroep Freelance Journalisten) en een belronde van Adformatie blijkt dat het zou gaan om ongeveer de helft van de banen. ​Zij mogen solliciteren naar de functie van onder andere producer; een aantal keert zodoende terug.

Redactiecoördinatoren moeten een assessment doen. Bij gebleken ongeschiktheid worden ook zij boventallig verklaard. Het ontslag geldt ook voor tekst- en eindredactie. De redactiemanagers zouden wél mogen aanblijven. Insiders spreken van een veldslag. Sanoma zegt in een reactie aan Adformatie dat het gaat om 11 fte. Om hoeveel (deeltijd)medewerkers het gaat, is niet bekendgemaakt.

Een goed ingevoerde bron weet te melden dat het huidige aantal fte&;s bij Libelle teruggaat van 37,3 fte naar 25,7 fte. Er zou om precies te zijn dus 11,6 fte verdwijnen. Margriet zou minder getroffen worden. Daar verdwijnen van de 24,7 fte&;s &;slechts&; 5,6 fte&;s.

Dat er ontslagen vallen bij Sanoma is s. Oktober vorig jaar werd bekend gemaakt dat er zo’n 500 banen bij de uitgever verloren zouden gaan. Toch leidde het ontslag van redactieleden van Libelle tot emotionele reacties, meldt een bron aan Adformatie.

Libelle is niet alleen het vlaggenschip van Sanoma, de redactie van de titel werd intern gezien als voorbeeld, omdat die vooropliep in efficiency. Het is voor de betrokkenen dan ook zuur dat het juist de Libelle-redactie is dat als één van de eersten wordt teruggebracht tot een rompredactie. Gelezen op Facebook: ‘Maanlandschap.’

Een ingewijde vindt het opmerkelijk dat het ontslag vooral de schrijvende redacteuren treft en niet de vormgevers. Sterker nog, een aantal vormgevers zou bevorderd zijn tot senior vormgever. &;Als Sanoma ergens freelancers op kan inzetten, dan is het wel op vormgeving.&;

Reactie Sanoma
Sanoma reageerde in eerste instantie met het volgende statement:

&;Op 31 oktober vorig jaar hebben we onze aangescherpte strategie bekend gemaakt en tevens gemeld dat Sanoma op termijn helaas afscheid moet nemen van circa 500 fte. De maanden daarna hebben we gewerkt aan de uitwerking van onze plannen. Sinds vorige week maandag, na akkoord op het Sociaal Plan, zijn we met de daadwerkelijke uitvoering van de plannen begonnen. Dit houdt in eerste instantie in dat Uitgevers/afdelingsmanagers met hun mensen delen wat de organisatorische en personele consequenties zijn. Dit raakt onze hele organisatie (support afdelingen, Marketing, Sales en de redacties). Over geen enkel onderdeel geven wij specifieke informatie vrij. Dus ook niet over Libelle. Op dit moment ligt onze focus en aandacht bij het intern zo goed mogelijk begeleiden van alle veranderingen.&;

Later meldde Sanoma dat de omvorming tot &;een creatieve coördinerende redactie&; leidt tot nieuwe functies, zoals Senior Vormgever, Lifestyle en Human Interest coördinatoren, Producer enz. Sanoma:

&;Een deel van de medewerkers die te horen hebben gekregen dat hun huidige functie vervalt, zal op die nieuwe functies kunnen solliciteren en aan boord blijven.&;

Dit bericht is aangepast op 14 februari om 12:32 uur.

Advertentie
advertisement

Plaats als eerste een reactie

Ook een reactie plaatsen? Wordt lid van Adformatie!

Wordt lid van Adformatie → Login →
Advertentie