Maak jij je schuldig aan stereotypering van vrouwen?

Het stereotypebeeld van vrouwen dat nog steeds bestaat (‘vrouwen horen in de keuken’) is al jaren achterhaald. Toch schetsen adverteerders nog vaak dit beeld. Een beeld dat bij velen niet in goede aarde valt en bovendien ongunstig afstraalt op je merk. Wat moet je als adverteerder dan precies wel en niet doen als het gaat om de voorstelling van vrouwen in reclames?

Niet doen
De hedendaagse vrouw wordt liever niet neergezet als object. Toch kwam autofabrikant Audi in China onlangs met een reclame waarin vrouwen gelinkt werden aan tweedehandsauto’s. Dit bleek geen verstandige stap. Na te zijn bedolven onder een lading van kritiek, verontschuldigde de autofabrikant zich en besloot de reclame terug te trekken.
Ook het afschilderen van vrouwen als seksobject is geen handige keuze. Behalve impopulair blijken dergelijke reclames ook weinig doeltreffend. Uit onderzoek blijkt dat reclames zonder seks en naakt in het algemeen effectiever zijn dan reclames waarin dit wel voorkomt.

Wel doen
Wat moet je als adverteerder dan wel doen? Uit eerder genoemd onderzoek blijkt dat de kans op succes van een reclame toeneemt wanneer vrouwen als modern, invloedrijk en onafhankelijk worden afgebeeld.
Een goed voorbeeld van het breken met vrouwelijke stereotypes is de reclame die Brooke Bond Red Label onlangs lanceerde in Saudi Arabie. In de reclame discussiëren een vader en dochter over een gestrand huwelijk. Op deze manier stelde Brook Bond Red Label de geldende sociale vooroordelen over de rol van vrouwen in de traditionele Saudische samenleving aan de kaak.

Wil je meer weten over hoe om te gaan met stereotypering van vrouwen in reclames? Lees dan het artikel: Breaking the Stereotype: Empowering woman in advertising in developing markets.

Plaats als eerste een reactie

**Bold** _italic_
Uw emailadres wordt uitsluitend gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is alleen zichtbaar voor de redactie.
Advertentie