Premium

Nederland boekt succes in ranglijst The Gunn Report 2014

Met 27 punten in 2014 stijgt Nederland van de 21ste naar de 18e plaats.

Helaas hebben we niet meer de rechten op de originele afbeelding
adformatie

Alle prijzen van 2014 zijn geteld. The Gunn Report meldt dat Nederlandse bureaus samen goed waren voor 27 , te weten 12 in de categorie Film, 11 in de categorie All Guns Blazing (‘integrated’) en 4 in de categorie Digital. In de categorie Print/OOH bleef Nederland met lege handen. Het resultaat is goed voor en 18e plek in de landenranglijst.

2013
Vorig jaar moest Nederland het doen met een 21ste plaats. Het totaal aantal punten, dat The Gunn Report overigens baseert op gewonnen reclame-awards (welke award shows meetellen wordt overigens niet bekend gemaakt), kwam toen uit op 20: 8 in de categorie Film, 8 in de categorie Digital en 4 in de categorie All Gunns Blazing. (Toen ook geen punten in Print/OOH.)

Nederland beter dan Italië
Het is onzinnig om Nederland te vergelijken met de top 3 landen uit The Gunn Report. De Verenigde Staten staat nummer 1 met 315 punten, gevolgd door de UK (202) en Brazilië (163). Nederland bevindt zich in de league van Singapore (31), Zuid-Afrika (30) en Italië (25). Zweden doet het (mede door toedoen van Forsman & Bodenfors) veel beter dan wij en neemt met 93 punten een 9e plaats in. Grote afwezige in de top 25 is België. Dat bezette in 2013 nog de 18e plaats met (net als Nederland nu) 28 punten. In 2014 eindigt België op een gedeeld 29ste plaats (met Hong Kong en Peru) met 9 punten in de categorie Film, 1 in Print/OOH en 1 in Digital.

De Zweden
Forsman & Bodenfors (Göteborg, Zweden) is volgens de telling van The Gunn Report het meestbekroonde bureau van 2014. Het staat nummer 1 met 69 punten. Dentsu Inc (Tokyo) volgt met 68 punten en de derde plaats is met 63 punten voor adam&eveDDB (Londen). Nederlandse bureaus komen in de top 50 van The Gunn Report 2014 niet voor. Dat geldt overigens ook voor de top 50 van meest bekroonde bureaus in digital. (Ook aangevoerd door Forsman & Bodenfors.)

Czar
Nederland wordt wél vermeld in de top 25 van meest bekroonde productiebedrijven. Op de negende plaats vinden we Czar (Berlin, Brussels, Amsterdam). Een opsteker, want vorig jaar werd Czar nog niet vermeld. Het puntentotaal van Czar is 14. Daarmee kan het zich meten met production companies als Paranoid uit Los Angeles/ São Paulo, Dentsu Creative uit Tokyo en Smuggler uit London/Los Angeles. Met kop en schouders erbovenuit, steekt MJZ (Los Angeles, London, New York) met maar liefst 49 punten.

(Czar) wist in de top 25 van meest bekroonde regisseurs te blijven. Vorig jaar stond hij op nummer 11, dit jaar bemachtigt hij met 8 punten een gedeeld16e plek. De meest bekroonde regisseur van 2014 is de Zweedse (ook Czar).

Advertentie
advertisement
premium

Word lid voor € 1,-

Om dit artikel te kunnen lezen, moet je lid zijn van Adformatie. 15.000 vakgenoten gingen jou al voor! Meld je ook aan en betaal € 1,- voor de 1e maand.

Ja, ik wil lid worden

Plaats als eerste een reactie

**Bold** _italic_
Uw emailadres wordt uitsluitend gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is alleen zichtbaar voor de redactie.
Advertentie