Online bestedingen voor het eerst hoger dan uitgaven aan tv-reclame

Online groeit in 2015 met 13,1% tot €36.2 miljard, ruim boven de €33.3 miljard die adverteerders besteden aan tv-reclame.

Dat werd gisteren bekend gemaakt tijdens de tiende editie van het jaarlijkse Interact congres van IAB Europe.

Uit het , het rapport over de status van de Europese online advertising markt, blijkt dat de online advertising markt in de afgelopen tien jaar met €30 miljard netto is gegroeid. Alle verschillende markten die deelnemen aan het onderzoek hebben een positieve groei laten zien, twintig van de deelnemende landen hebben een groei met dubbele cijfers laten zien voor het tweede jaar op rij. Ook hier blijven Mobile en Video een sterke groei laten zien.

De benchmark studie splitst de online advertentie markt in drie segmenten: display, search en &;rubrieksadvertenties en directories&;. Display advertising presteerde in 2015 beter dan andere categorieën met een groei van 17,4%, wat een versnelling van de groei betekent en opzichte van het voorgaande jaar. De totale waarde van de display markt bedraagt €13.9 miljard.

Search blijft hierbij iets achter met een groei van 12,6%, maar is nog altijd wel het grootste online advertentiesegment met een omzet van €16.9 miljard.

Mobile en video blijven de belangrijkste aanjagers van groei in de Europese online advertentie markt. Dit is met name zichtbaar in de meer geavanceerde mobiele economieën zoals het Verenigd Koninkrijk, waar bijna 50% van de online reclame nu wordt gegenereerd op mobiel. Mobiele display is nu goed voor €3,5 miljard (25,4% van de display markt), met een groei van 60,5% ten opzichte van 2014.

Online video advertising toont eveneens een sterke groei en komt op 16,7% van de display markt.

Top 3 Individuele groeimarkten 
Ierland 29,0% 
Bulgarije 22,3%
Polen 21,8%
Top 10 Rankings
UK - € 11,8 miljard
Duitsland - € 5,8 miljard
Frankrijk - € 4,2 miljard
Italië - € 2,1 miljard
Nederland - € 1,6 miljard
Rusland - € 1,5 miljard
Zweden - € 1,3 miljard
Spanje - € 1,2 miljard
Denemarken - € 0,8 miljard
Zwitserland - € 0,8 miljard
Advertentie
advertisement
Advertentie