Social media beïnvloedt je hele organisatie!

Steeds meer bedrijven beginnen zich te realiseren dat Social media activiteiten niet als losse flodders op de wereld losgelaten moeten worden. Dat is dan ook een van de redenen dat Social media strategie steeds meer voet aan de grond begint te krijgen. Toch kijken de meeste organisaties nog altijd slechts naar 1 afdeling, als het om strategie en uitvoering van Social media gaat.

Helaas hebben we niet meer de rechten op de originele afbeelding
adformatie

Ik ben er echter sterk van overtuigd dat Social media meerdere afdelingen van een bedrijf beïnvloedt. Daarom hecht ik ook zoveel belang aan het interne draagvlak proces, zoals ik dat al op Bijgespijkerd. Alle afdelingen die de gevolgen van Social media merken moeten dezelfde visie en passie delen, anders wordt het een zootje en gaan de afdelingen tegen elkaar werken. In het bedrijfsleven zien we deze ivoren torens al zo lang als men zich kan herinneren. Afdelingen werken eerder tegen dan met elkaar. Bij het toepassen van Social media is dit dodelijk aangezien de consument het allemaal op de voet kan volgen.

In deze post wil ik graag een aantal afdelingen/onderdelen van bedrijven bespreken waarvan ik denk dat ze moeten samenwerken om Social media een succes te kunnen maken:

  • Marketing: Marketing is natuurlijk een voor de hand liggende afdeling die beïnvloed wordt door Social media. Vooral de rol van de marketingafdeling is verandert. Waar voorheen door het bedrijf de identity en positionering werden bepaald, wordt hierin de rol van de consument steeds groter. De marketeer wordt dus steeds minder de bedenker van de gewenste identity en steeds vaker de herkennen van identity. Iedereen die dat wil kan tegenswoordig marketing bedrijven voor jouw organisatie, als marketeer dien je dit te herkennen en gebruiken.
  • Public relations: Social media is all about PR. Ik durf zelfs te beweren dat Social media bijna per definitie een PR tool zouden moeten (en kunnen) zijn. OnlinePR zie ik dan ook als een synoniem voor Social media. Er is in het huidige internetlandschap vrijwel geen betere manier te bedenken om aan je publieke relaties (klanten, leads, community, pers etc.) te werken. Kortom, PR MOET betrokken zijn bij de Social media activiteit binnen je organisatie.
  • Sales: Ondanks het feit dat Social media niet direct gebruikt moeten worden voor sales, kan ook deze afdeling zeer zeker baat hebben bij betrokkenheid. De data die uit Social media te halen zijn kunnen gebruikt worden voor het voorbereiden van salesgesprekken. Daarnaast moeten Social media data worden meegenomen in klantprofielen in bijvoorbeeld het CRM.
  • Human resources: Ook voor de HR afdeling gaat Social media zeer interessant zijn. Ten eerste moet je dan denken aan het versterken van interne communicatie tussen het personeel. Social media kunnen zeer goed benut worden voor het versterken van sfeer en cultuur binnen een bedrijf. Bovendien kunnen medewerkers tegenwoordig overal hun positieve of negatieve feedback over hun opdrachtgever kwijt op het internet.
  • Product development: Crowdsourcing, Co-creatie zijn termen die steeds vaker te horen zijn in het bedrijfsleven. De afdeling product development kan hier zeer nuttig gebruik van maken. Tevens zeggen consumenten overal op het web van alles over je producten. Deze informatie is goud waard bij het verbeteren en aanscherpen van je producten.
  • Directie: Zelfs de directie, die zich meestal afzijdig houdt van dit soort ontwikkelingen, kan dankbaar gebruik maken van Social media. Dit geeft hen bijvoorbeeld voor het eerst de mogelijkheid hun visie en kennis op een eenvoudige manier te delen met het personeel. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een intern weblog, dat geschreven wordt door de directeur.

Inspiratie voor deze post is afkomstig van Jeremiah Owyang’s weblog . De post is gepubliceerd op

Advertentie
advertisement

Plaats als eerste een reactie

**Bold** _italic_
Uw emailadres wordt uitsluitend gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is alleen zichtbaar voor de redactie.
Advertentie