#SXSW16: Privacy? Jouw digitale identiteit is handel

Hoeveel is jouw BSN nummer waard op het “dark web”?

Of jouw rijbewijs, creditcardnummer of zelfs je medisch dossier? Hackers kopen en verkopen iedere dag gestolen data. Zij maken onderdeel uit van de ‘ondergrondse’ handel op het dark web en verdienen hier bakken geld mee.

Hackers
Wie zijn deze hackers? Zijn het de nerds die geen daglicht zien en alleen maar naar hun computerscherm staren? Die live interactie ingewikkeld vinden en leven op pizza en Red Bull?

Dit is het beeld wat iedereen bij hackers heeft en wat ook door de media zo gecreëerd is.  (CIO CSID) laat ons het tegendeel zien en toont hoe kinderlijk eenvoudig het dark web te betreden is: Google is je beste vriend.

Dark web
Dark web moet je niet verwarren met Deep web. Deep web kan niet door Google worden geïndexeerd; het is een plek waar je dus niet wilt komen. Dark web is een plek waar je eigenlijk ook liever niet wilt zijn, maar die wel (gedeeltelijk) met Google kan worden gevonden.

Tyler gebruikt de metafoor van een stad: je hebt goede wijken en wijken waar je liever niet alleen en zeker ’s avonds na een bepaalde tijd wilt komen. Dark web is zo’n minder goede wijk.

We leven in een wereld waarbij het niet zozeer uitmaakt wie je bent en wat je doet. Iedereen heeft een digitale identiteit en deelt data online. En hier wordt het interessant. Per dag worden 1 miljoen nieuwe malware threats gereleased. Malware weet precies wat jij doet en is heel makkelijk te downloaden. Het enge is dat er een enorme toename van het aantal mensen is dat malware downloadt.

Ook tieners kunnen makkelijk deze malware bereiken en hier grappen mee uithalen zonder de consequenties te overzien. Gewoon even iemand in de maling nemen, als grap. Een beangstigend scenario, zeker doordat deze generatie al gewend is via Minecraft ondergrondse wegen te vinden.

Door simpelweg op te zoeken in Google krijg je al snel toegang tot allerlei gestolen creditcard informatie. Hier kan je makkelijk accounts kopen. Op is echt van alles te koop en via Google kom je er heel makkelijk terecht.

DDoS
Vorig jaar vermeerderde het aantal DDoS aanvallen met 150%. Vaak wordt gedacht dat geniale hackers de aanvallen uitvoeren. Deze aanname klopt niet. Google is je  beste vriend is. Je typt in en krijgt toegang tot een enorme database met DDoS software. 

Een trend op dit moment is dat met "Ransom ware" alle bestanden op je computer te encrypten en vervolgens je computer te locken. De computer wordt pas vrijgegeven als je ransom betaalt. Dat doe je in bitcoins. grossiert hierin. Het enge hieraan is dat weinig virusscanners deze malware kunnen onderscheiden.

Ter afsluiting geeft Tyler de volgende tips mee om te zorgen dat je niet gehackt wordt:

  • Zorg ervoor dat je software altijd up-to-date is 
  • Zorg voor verschillende paswoorden bij accounts. Het beste is het paswoord-mechanisme te gebruiken dat aangeboden wordt. Je geeft immers ook je huissleutel niet. Waarom zo makkelijk omgaan met je digitale huis?
  • Downloadt een goede malware virusscanner.
Advertentie

Plaats als eerste een reactie

**Bold** _italic_
Uw emailadres wordt uitsluitend gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is alleen zichtbaar voor de redactie.
Advertentie