Premium

Vertrouwen in Europese communicatiesector groeit, een piepklein beetje

Duitsland noteerde het hoogste niveau, Groot-Brittannië het laagste.

Het vertrouwen van bedrijven in de Europese advertising- en marketingcommunicatiesector is in het derde kwartaal van dit jaar en heel klein beetje gegroeid, van +2 in juli 2017 naar +3 in oktober.  

De kleine stijging komt na een fikse val van 16 punten in de eerste helft van dit jaar.

Aldus de Europese Advertising Business Climate Index*, uitgegeven door de Europese Associatie van Communicatiebureaus (EACA).

 

Maar het getal van +3 is het Europese gemiddelde. Van de vier landen in de index waar het meeste wordt uitgegeven aan advertising, zag alleen Duitsland een positieve toename: van +23 naar +29.

De andere drie landen noteerden wel een stijging maar bleven ruim onder de 0: Groot-Brittannië ging van -29 naar -18, Italië van -21 naar -5, en Frankrijk bleef stabiel op -5.

Ondanks de stijging noteerde Groot-Brittannië het laagste vertrouwensniveau van de deelnemende Europese landen. Duitsland noteerde het hoogste niveau.

Nederland steeg overigens van 10 naar 15.

Naast Italië liet ook Cyprus een aanzienlijke verbetering zien: van -22 naar +13.

De landen met de grootste daling: Spanje (van +22 naar _6) en Zweden (van +33 naar +18).

Overigens heeft dat lage Britse vertrouwen geen invloed op de bestedingen, zo blijkt: volgens cijfers uit het Advertising Association/WARC Expenditure Rapport groeiden de bestedingen in Groot-Brittannië het eerste half jaar van 2017 met 3,7 procent naar 10,8 miljard Engelse ponden.

*Ieder kwartaal wordt er door EACA onderzoek gedaan naar bedrijven in de Europese advertising- en marketingcommunicatiesector. De onderzoekers onderwerpen managers aan een business assesment, kijken naar gehaalde omzetten (en naar omzetverwachtingen), bestedingen van merken en de  werkgelegenheid.

premium

Registreer en probeer 1 maand gratis

Om dit artikel te kunnen lezen heb je een Premium account nodig. Registreer nu en probeer de eerste maand gratis.

Probeer 1 maand gratis Abonneer direct
Advertentie