Premium

ABN Amro maakt opmerkelijke PR-zwabber na vertrek president-commissaris

Vertrek Olga Zoutendijk eerst vanwege ‘bereikte doelen’, later vanwege interne discussie over leiderschap

Het is tegenwoordig bon ton om als communicatieprofessional te claimen dat je je opstelt ‘als een journalist’. Toch is er nog wel een verschil tussen beide disciplines, blijkt uit het vertrek van president-commissaris Olga Zoutendijk bij ABN Amro.

Op maandag 5 februari bracht de bank een persbericht uit over het vertrek van Zoutendijk, die had besloten niet op te gaan voor een tweede termijn. Het persbericht is een aaneenschakeling van verdiensten. Enkele quotes:

-             ‘Als president-commissaris kan zij terug kijken op een succesvolle periode waarin richting aan de bank is gegeven en de bank nu op koers ligt.’

-             ‘De klantgerichte cultuur heeft tijdens haar voorzitterschap verdere impulsen gekregen.’

-             In deze periode is met de interne stakeholders zoals o.a. de Raad van Medewerkers een uitstekende relatie opgebouwd en heeft de 'gouden driehoek' effectieve invulling gekregen.

In het licht van deze bereikte doelen, zo stelt het persbericht, ‘heeft Olga Zoutendijk het besluit genomen om ruimte te geven aan een nieuwe president-commissaris die met vol elan verder kan gaan’.

Het bericht eindigt met een ‘uitdrukkelijk’ bedankje van de RvC voor haar ‘constructieve rol’.

Himmelhoch jauchzend...

Toch blijkt er heel wat af te dingen op die ‘uitstekende relatie’ met interne stakeholders en de gouden driehoek.

Een achtergrondartikel in het FD van vandaag maakt duidelijk dat er grote interne problemen waren met Zoutendijk. Ze zou haar functie hebben opgezegd na kritiek op haar functioneren.

Een aantal topmanagers binnen de bank had volgens het FD over haar geklaagd bij toezichthouder De Nederlandsche Bank.

Zo blijkt ze een vete te hebben gehad met voormalig topman Gerrit Zalm, die in het FD bevestigt ‘grote moeite’ te hebben met de rol die Zoutendijk heeft gespeeld.

Zalm: ‘Naar mijn mening is het een ongelukkige benoeming geweest die de bank schade berokkent. Ik denk niet dat ze zal veranderen. Vooral haar rol bij mijn opvolging acht ik kwalijk. Je kunt niet in een benoemingscommissie zitten en jezelf proberen te lanceren als opvolger van de bestuursvoorzitter.’

Niks 'bereikte doelen'

Zo komt er heel wat ellende naar boven over de uitstekende relaties van Zoutendijk in het artikel. Opmerkelijk is dat de afdeling pers- en investor relaties besluit via een communiqué te reageren op het artikel. Van de lofzang blijft nog niets  over en het vertrek blijkt ineens ook niet een gevolg van de ‘bereikte doelen’.

‘De leiderschapsstijl van Zoutendijk is intern een onderwerp van discussie geweest’, aldus het tweede persbericht. ‘Deze discussies maakten deel uit van de overwegingen van mevrouw Zoutendijk om niet te kiezen voor een tweede termijn.’

Waarvan acte. Het bericht besluit met de opmerking dat ‘het artikel in de pers geen recht doet aan de bijdrage van mevrouw Zoutendijk aan de bank’.

Misschien dat er over al die verdiensten  later meer duidelijkheid  ontstaat, want minister van Financiën Wopke Hoekstra stort zich op de zaak. Hij  kondigde bij RTLZ aan direct in gesprek te willen  met ABN Amro over het plotselinge vertrek van president-commissaris Zoutendijk.

Foto: ABN Amro

premium

Word lid van Adformatie

Om dit artikel te kunnen lezen, moet je lid zijn van Adformatie. 15.000 vakgenoten gingen jou al voor! Meld je ook aan met een persoonlijk of teamabonnement.

Ja, ik wil een persoonlijk abonnement Ja, ik wil een teamabonnement
Advertentie