Ahold Delhaize-topman Frans Muller is 'grootste coronaprofiteur' van 2021

FNV reikt titel uit aan bedrijf dat profiteerde van de coronacrisis, maar het personeel niet beloonde met hogere lonen.

Frans Muller, ceo Ahold Delhaize
ANP, Koen van Weel

Vakbond FNV heeft topman Frans Muller van Ahold Delhaize benoemd tot ‘grootste coronaprofiteur’ van 2021. De vakbond reikt die titel uit aan een bedrijf dat profiteerde van de coronacrisis, maar het personeel niet beloonde met hogere lonen.

FNV wijst er bijvoorbeeld op dat personeel van slijterijketen Gall & Gall, dat onderdeel is van Ahold Delhaize, al langere tijd geen cao heeft en dus ook geen loonsverhoging kreeg.

Ook Randstad en PostNL genomineerd

FNV reikt de titel voor de derde keer uit. Die is onderdeel van de uit het Verenigd Koninkrijk overgewaaide Fat Cat Day, waarop de aandacht wordt gelegd op de verdeling van welvaart in Nederland. Behalve Muller waren ook topvrouw Herna Verhagen van postbedrijf PostNL en topman Jacques van den Broek van uitzendbureau Randstad genomineerd.

De bond zegt dat de uitreiking ‘geen bedrijven bashen’ is, maar dat het gaat om aandacht voor de stijging van het minimumloon naar 14 euro per uur. Daar pleit de vakbond al langer voor. Volgens de bond is het aan de topmannen en -vrouwen van Nederland om te zorgen dat hun personeel meer gaat verdienen.

Deze ‘invloedrijke’ topmannen en -vrouwen zouden naar de zin van FNV hun invloed moeten gebruiken om te zorgen dat niet alleen bij hun eigen bedrijf maar ook bij andere bedrijven het minimumloon omhoog gaat.

Advertentie
advertisement

Bakken met geld

‘We willen het publiek wijzen op de grote verschillen in de verdeling van de welvaart’, zegt de vakbondswoordvoerster. ‘Die bedrijven verdienen bakken met geld, maar dat gaat naar de aandeelhouders en directies. PostNL zegt steeds te verwachten dat het slecht gaat, maar vorig jaar was er forse winst en kon er nog steeds niks bij de lonen’, aldus de zegsvrouw.

'Winnaar' Ahold Delhaize laat weten de actie van FNV te respecteren, maar achter het eigen beloningsbeleid te staan. ‘We vinden dat de beloningen passend zijn voor de verantwoordelijkheden en werkzaamheden die bij de verschillende functies horen.’

Het winkelconcern wijst er verder op dat de goede resultaten van het bedrijf tijdens de coronacrisis veel extra banen hebben opgeleverd, zowel bij de winkels van Ahold Delhaize als bij toeleveranciers.

Geen reactie Randstad

Randstad wilde niet ingaan op de nominatie van topman Jacques van den Broek. ‘Alles wat we erover zeggen is al te veel’, aldus een zegsvrouw.

PostNL wijst erop dat het bedrijf ‘een vitale rol’ speelde tijdens de coronacrisis en dat het personeel begin vorig jaar 35 miljoen euro extra kreeg. Momenteel praat PostNL met de vakbonden over een nieuwe cao, maar een minimumloon van 14 euro per uur is niet haalbaar vanwege de dalende postvolumes, waarschuwt het bedrijf alvast. (ANP)

Reacties:

**Bold** _italic_
Uw emailadres wordt uitsluitend gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is alleen zichtbaar voor de redactie.
Paulien van Stijn
PostNL wijst erop dat het bedrijf ‘een vitale rol’ speelde tijdens de coronacrisis en dat het personeel begin vorig jaar 35 miljoen euro extra kreeg. Momenteel praat PostNL met de vakbonden over een nieuwe cao, maar een minimumloon van 14 euro per uur is niet haalbaar vanwege de dalende postvolumes, waarschuwt het bedrijf alvast. (ANP).

Dalende postvolumes?? en de hard stijgende pakketvolumes dan?
Wat een waardeloos antwoord.

Schaam je PostNL.
Lees meer Lees minder
**Bold** _italic_
Uw emailadres wordt uitsluitend gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is alleen zichtbaar voor de redactie.
Marcel Vogels
Eerlijk gezegd vind ik dit wel erg makkelijk scoren. FNV wil niemand 'bashen', maar noemt vervolgens 3 Nederlandse topwerkgevers vervolgens 'profiteurs'. Ik snap dat FNV in deze moderne tijd van ZZP-ers op zoek is naar meer leden in deze vergrijsde tijd, maar dit lijkt me niet de manier.
Deze bedrijven gaan goed in de Covidtijd omdat ze blijkbaar in staat zijn geweest om in te spelen op verandering. Dat is goed nieuws voor de Nederlandse economie en werkgelegenheid, en ja, ook voor aandeelhouders. Maar andersom ook, de belasting die deze grote Nederlandse ondernemingen betalen komen ook terecht in de vorm van subsidies en lastenverlichting. Kortom, het succes van deze top3 draagt bij aan heel Nederland en daarmee is de kwalificatie 'profiteurs' erg over de top. Ik denk ook niet dat FNV met dit soort artikelen veel zal bereiken voor haar leden, eerder het tegenovergestelde.
Lees meer Lees minder
**Bold** _italic_
Uw emailadres wordt uitsluitend gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is alleen zichtbaar voor de redactie.
Advertentie