Premium

Conflict bij omroep L1 te complex en explosief, rvc stapt naar rechter

Ondernemingskamer moet op zoek naar een uitweg in een conflict met verborgen camera's en een ontvreemde stoel van de directeur.

Peter Elbers, directeur L1, tijdens een videoboodschap voor het personeel

Een directeur die verborgen camera’s wil ophangen op een redactie en de mogelijkheid wil hebben om vertrouwelijke e-mails van journalisten, or-leden en de bedrijfsarts te kunnen inzien. Personeel dat in een pestactie een groot rood kruis met uitroeptekens op de ramen van de kamer van de directeur plaatst en zijn stoel zou hebben ontvreemd

Zelden zijn de interne verhoudingen bij een bedrijf zo bedorven en heeft de buitenwereld daarvan zo kunnen ‘meegenieten’. De crisis bij de Limburgse regionale omroep L1 en directeur Peter Elbers sleept zich al maanden voort en heeft nu zo’n dieptepunt bereikt dat de raad van commissarissen een oplossing in handen legt van de rechter, zo maakte hij gistermiddag bekend.

De Ondernemingskamer van het Gerechtshof Amsterdam moet volgens de rvc maar bepalen hoe de organisatie in rustiger vaarwater kan komen.

De Limburgse soap – drama is een beter woord - begon deze zomer toen het contract van de twee directeuren Emiel van der Wal en Bert Lemmens niet werd verlengd door de rvc , tot ongenoegen van het personeel. De commissarissen kwamen met een nieuwe man, Peter Elbers, een ervaren communicatieadviseur, die in het verleden leiding had over de communicatie van Philips, KLM en Wolters-Kluwer, en die zijn eigen communicatiebureau runde.  

Elbers ruilde dit in voor een baan als directeur bij omroep L1, maar kreeg daar allesbehalve een warm welkom. De ondernemingsraad beende naar de Ondernemingskamer omdat het het geen advies over de benoeming had kunnen uitbrengen, maar had dat aan zichzelf te wijten, aldus de Ondernemingskamer, omdat hij te veel tijd genomen voor het advies.

Intimiderend gedrag

De verhoudingen tussen de directeur en de medewerkers van L1 werden er niet beter op. In november kwam Elbers met een interne video aan de ene kant bedoeld om de mensen mee te krijgen, maar tegelijkertijd behoorlijk bozig omdat personeel zijn bureaustoel had weggehaald en er een kruis met uitroeptekens op zijn raam had geplakt. ‘Ik tolereer dit soort intimiderend gedrag absoluut niet’, zei hij in de film. ‘Deze guerrilla hoort niet thuis in een organisatie.’

De video die expliciet meldde alleen voor intern gebruik te zijn stond al snel online, onder meer op vimeo, met de weinig subtiele aanduiding 'Kim Jung Elbers'.

Explosief

Hoewel het personeel ontkende dat Elbers’ stoel uit pesterij zou zijn verdwenen - die was van een collega met rugklachten, ze had hem teruggehaald – bleef de situatie op de burelen van de Limburgse omroep explosief en was het wachten tot de boel ontplofte.

Dat gebeurde vorige week toen de plannen naar buiten kwamen van directeur Elbers die op de redactie verborgen camera’s wilde installeren en bij “zwaarwegende redenen” vertrouwelijke mails van journalisten, leden van de ondernemingsraad en de bedrijfsarts wilde inzien. 

Het leidde tot twee werkonderbrekingen van de redactie, die een meekijkende directie haaks vond staan op principes van persvrijheid en de vertrouwelijkheid van journalistiek werk. Ook vanuit andere geledingen brak er een storm van kritiek uit op Elbers, die autoritair zou zijn en slecht zou communiceren.

Geen uitweg

Dat laatste punt is het enige waar beide partijen het over eens zijn, hoewel het perspectief nogal verschilt. Elbers trok zijn plannen terug en het boetekleed aan. Zijn plannen waren niet goed begrepen door slechte communicatie stelde hij.

Of zijn mea culpa zal helpen is nog maar de vraag. De raad van commissarissen ziet in ieder geval nu geen uitweg. De commissarissen vinden de persoonlijke manier waarop Elbers wordt aangevallen alle fatsoensnormen te buiten gaan, en vreest dat een gesprek is niet meer mogelijk en alleen maar meer olie op het vuur gooit.

De rvc denkt dat alleen een rechterlijke inmenging nog kan helpen, die moet komen via een uitspraak van de Ondernemingskamer van het gerechtshof Amsterdam.

Waarschijnlijk zal ook dat niet de laatste aflevering zijn van de Limburgse dramaserie.

premium

Word lid van Adformatie

Om dit artikel te kunnen lezen, moet je lid zijn van Adformatie. 15.000 vakgenoten gingen jou al voor! Meld je ook aan met een persoonlijk of teamabonnement.

Ja, ik wil een persoonlijk abonnement Ja, ik wil een teamabonnement
Advertentie