Enschede met één pr-actie gedegradeerd tot stad van de armoede

De directeur van Enschede Promotie is boos.

Helaas hebben we niet meer de rechten op de originele afbeelding
adformatie

Geen citymarketeer zou er blij mee zijn. Een stadsbestuur dat zich bewust profileert als armlastige gemeente vol met uitkeringsgerechtigden. Marcel Wendrich, directeur van Enschede Promotie is dan ook boos over de ‘pensioen’-actie van wethouder

Welman: ‘Enschede werd ineens gedegradeerd van kennisstad vol talent, tot de stad van de armoede. Hiermee is heel veel van ons werk teniet gedaan. De gemeentelijke communicatieafdeling had de wethouder hiervoor moeten behoeden.’

Huis en pensioen opeten

Het was ongetwijfeld goed bedoeld, het opmerkelijke plan van wethouder Patrick Welman van Enschede om de bijstand te kunnen blijven bekostigen. Hij trok landelijke aandacht door het voorstel om Enschedese bijstandsgerechtigden eerst hun huis en hun pensioen te laten ‘opeten’.

Het omstreden idee kreeg veel kritiek, niet in de laatste plaats van staatssecretaris Jetta Klijnsma. Het plan werd daarom al snel weer ingetrokken, maar voor de benarde financiële positie van Enschede is nog geen oplossing in zicht.

Samen optrekken

Citymarketing-directeur Wendrich ontkent niet dat er oplossingen moeten komen voor het financiële probleem van de gemeente, maar niet door een dergelijke solo-actie.

‘Trek dan samen met andere steden op richting de politiek. Er zijn immers genoeg gemeenten die in hetzelfde schuitje zitten, ik noem een Groningen en Tilburg. Er zijn zoveel mooie en goede dingen over Enschede te vertellen, maar we staan nu bekend om armlastigheid en een goed imago komt te voet en gaat te paard.

Onvoldoende budget

Enschede is van oudsher een sociaal zwakke gemeente met een hoog werkloosheidscijfer. Dat ligt op dit moment op 18,5 procent, terwijl het landelijk gemiddelde 8 procent is. Daar waar in de rest van het land de economie langzaam weer op gang komt, ligt die in de hoofdstad van Twente nog volledig op z’n gat.

Het aantal mensen in de bijstand is ook flink gegroeid en groeit nog steeds. Het aantal vacatures bedraagt ongeveer 900 terwijl er ruim 12 duizend werkzoekenden zijn. Gevolg van deze cijfers is dat de gemeente onvoldoende budget heeft om de uitkeringen te betalen.

Vervroegd verzilveren

Als het rijk Enschede niet tegemoet komt, vreest de gemeente een aantal zeer impopulaire maatregelen te moeten nemen. Eén daarvan zou het invoeren van een verplichting zijn om pensioenen vervroegd te verzilveren.

‘Vrienden uit Amsterdam belden me op met de vraag of ik nog wel een huis in Enschede durfde te kopen,&; vertelt Marcel Wendrich. &;Want stel, je wordt ooit werkloos dan moet je natuurlijk je huis opeten. En we willen juist talent aantrekken, ze verleiden om hier te blijven. Dan is zo’n plan natuurlijk desastreus, ook al is het uiteindelijk ingetrokken.’ 


Geen geld voor reclamecampagne

Wendrich verwacht dat het nog jaren zal duren voordat de imagoschade verdwenen is. ‘Enschede is een geweldige  gemeente vol talent, veel groen, een hele goede universiteit en niet te vergeten ‘noaberschap’. Geld voor een dure reclamecampagne is er niet. Het zal langzaam moeten slijten vrees ik,&; aldus de directeur van Enschede Promotie.

[Door , ]

Advertentie
advertisement

Plaats als eerste een reactie

Advertentie