Geert-Jan Knoops: ‘Val van Camiel Eurlings is schuld van falende media’

Podcast Geen Commentaar! Vierde aflevering, met de bekende strafadvocaat. Over de val van Camiel, en over Marco Kroon en Julio Poch.

Geert Jan Knoops
ANP, Robin van Lonkhuijsen

Het aftreden van Camiel Eurlings als IOC-lid komt door het falen van de media. Dat zegt zijn advocaat Geert-Jan  Knoops in de nieuwste aflevering van Geen Commentaar, een podcastserie van Adformatie over crisiscommunicatie.

Camiel Eurlings kwam onder vuur te liggen nadat zijn ex-vriendin eind 2015 aangifte tegen hem deed wegens mishandeling. Eurlings ontkende dat aanvankelijk. Het OM besloot hem niet voor de rechter te brengen, omdat het ging om een ‘eenvoudige mishandeling’. In maart 2017 trof hij een schikking.

Advertentie
advertisement

'Onjuiste feiten'

Knoops zegt zich bijzonder verbaasd te hebben dat de zaak die was afgedaan met de schikking maanden later toch in het nieuws kwam, vol ‘onjuiste feiten’.

Knoops: ‘Ik herinner me nog een columnist die schreef: Iemand die zijn vrouw in elkaar slaat, verdient het niet om lid van het IOC te zijn. Waar is dat in hemelsnaam op gebaseerd. Totaal een onjuist feit. Waar is dat ooit gecontroleerd? Waar is dat geverifieerd? Niemand had dat dossier ooit in kunnen zien.’

 

‘Wederzijds handgemeen’

Eurlings kreeg veel kritiek op zijn optreden in de media, waaronder de keuze voor Geert-Jan Knoops zelf. ‘Waarom huur je zo’n topadvocaat in bij een zaak die je afdoet als een huishoudelijk niemendalletje waar niemand iets mee te maken heeft?’, aldus pr-expert en publicist Jan Willem Wits.

Ook de aanvankelijke ontkenning, de excuses voor het ‘wederzijds handgemeen’ die pas na 2,5 jaar kwamen, terwijl hij eerder aangifte van smaad tegen haar deed, het werd door weinig communicatiedeskundigen begrepen.

Enorme mediadruk

Knoops ziet dat anders. Uiteindelijk heeft Camiel Eurlings door die enorme mediadruk de keuze moeten maken om op te stappen, stelt hij in het interview. ‘Dus dat heeft niks te maken met falend mediabeleid van meneer Eurlings, maar met falend mediabeleid van de media.’

De podcast

Luister hieronder het podcast-interview met Geert-Jan Koops in de serie Geen Commentaar!  

Presentator Frank Kromer interviewt daarin experts uit verschillende vakgebieden – van bedrijfsleven tot politiek en advocatuur. Met Knoops kijkt hij naar crisiscommunicatie in de rechtszaal. Dat gebeurt aan de hand van concrete zaken uit zijn praktijk – naast Eurlings komen Marco Kroon en Julio Poch aan bod. 

 

De podcast is ook via iTunes te beluisteren en Spotify.

Reacties:

Gerben Busch
Wat een gotspe van meneer Knoops. Eurlings heeft te hoog gegrepen. Gegokt en verloren. Punt.
Lees meer Lees minder
**Bold** _italic_
Uw emailadres wordt uitsluitend gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is alleen zichtbaar voor de redactie.
**Bold** _italic_
Uw emailadres wordt uitsluitend gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is alleen zichtbaar voor de redactie.
Advertentie