Premium

Hebben Sky Radio en Radio 538 straks één eigenaar?

Mediabedrijven mogen waarschijnlijk vanaf uiterlijk 1 september 2017 meerdere FM-radiozenders in eigendom hebben. Nu zijn dat er nog maximaal twee.

Helaas hebben we niet meer de rechten op de originele afbeelding
adformatie

Met de verlenging van de vergunningen van de FM-frequenties veranderen ook de regels voor cross-ownership. Dat kan grote verschuivingen opleveren in het radiolandschap. Begin september heeft minister Kamp van Economische Zaken (EZ) een brief gestuurd waarin de intentie staat om de eigendomsbeperkingen te versoepelen.

Kamp schrijft in de brief aan de Tweede Kamer: ‘Ten derde zal ik de verlenging gepaard laten gaan met een verruiming van de eigendomsregels. Dit is juridisch niet onmogelijk, omdat de huidige beperkingen niet in de vergunning, maar in wet- en regelgeving zijn vastgelegd.’

Woordvoerder van EZ Jeroen Beekman: ‘Voor de versoepeling moet er een wetswijziging komen. In samenspraak met de staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap wordt de regelgeving gewijzigd om de eigendomsbeperkingen te verruimen. Het streven is om uiterlijk 31 augustus 2017 de wet te hebben aangepast.’ Ingewijden denken overigens dat het eerder een kwestie van maanden is.

Beekman zegt dat niet bekend is hoeveel radiozenders een mediabedrijf na de wetswijziging mag beheren. Momenteel is het zo dat men één zender zonder verplichting en één zender geclausuleerd in eigendom mag hebben. Bronnen melden dat het in de toekomst zou gaan om maximaal vier zenders.

Consolidatie radiomarkt
Er is sinds 2014 een consolidatie gaande in de radiomarkt. RadioCorp (100%NL, Radio 10), Talpa Radio (Radio 538, Slam!FM), BNR Nieuwsradio en The Media Exchange werken samen in One Media Sales. De andere grotere partijen zijn Sky Radio Group (Sky Radio, Radio Veronica), Ster (de NPO-zenders) en Q-music. Partijen gaan straks nog meer in elkaar schuiven. 

Clausulering blijft
Aan de programmatische clausuleringen - de programmatische beperking – verandert de minister overigens niets. Het versoepelen daarvan bij een verlenging is volgens Kamp ‘juridisch zeer kwetsbaar. Verlenging van een vergunning is een verlenging van hetzelfde product’.

Telegraaf Media Groep, eigenaar van Sky Radio en Radio Veronica, heeft zich in het verleden altijd uitgesproken tegen een inperking van de eigendomsregels voor mediabedrijven rondom FM-radiozenders. Nu wordt voorzichtig positief gereageerd op de brief van Kamp. Woordvoerder Ingo Heijnen: ‘Het betreft een complex dossier waarbij vele onderwerpen spelen: Mediawet, veilen/verlengen, clausulering, eigendomsrechten, diverse rechtszaken, waardenbepalingsmethodiek FM frequenties, digitalisering et cetera. Vanuit het hart van de democratie ligt er een motie van de Tweede Kamer, die ook de lijn van denken van TMG goed weergeeft. Maar het is nu eerst aan beide Kamers om definitief een standpunt te bepalen na het antwoord van de minister op de motie. De huidige discussie is positief, maar veel is nog onduidelijk en niet concreet genoeg voor TMG om definitief een besluit of standpunt op te bepalen.’

Dit artikel verscheen in Adformatie

Advertentie
advertisement
premium

Word lid voor € 1,-

Om dit artikel te kunnen lezen, moet je lid zijn van Adformatie. 15.000 vakgenoten gingen jou al voor! Meld je ook aan en betaal € 1,- voor de 1e maand.

Ja, ik wil lid worden

Plaats als eerste een reactie

**Bold** _italic_
Uw emailadres wordt uitsluitend gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is alleen zichtbaar voor de redactie.
Advertentie