Hema, PO in Actie en Sleepwetstudenten genomineerd voor Issue Award 2018

Drie issues zijn genomineerd voor de Issue Award 2018: ‘Genderneutrale kinderkleding’ van de Hema, het ‘Manifest voor een eerlijk salaris en minder werkdruk’ van PO in Actie en het ‘Referendum over de Sleepwet’ van vijf  UvA-studenten. 

Volgens de vakjury werden deze drie issues het afgelopen jaar het meest succesvol  in de samenleving en  politiek geagendeerd. 

De Issue Award wordt uitgereikt aan de persoon of organisatie die op een opvallende, onconventionele manier een onderwerp op de maatschappelijke en politieke agenda weet te krijgen.

Het referendum over de Sleepwet is een actie van vijf studenten van de Universiteit van Amsterdam: Tijn de Vos, Luca van der Kamp, Nina Boelsums, Marlou Gijzen en Joran van Apeldoorn. Zij vinden  de Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten (Wiv) symbool staan voor  de afbraak van privacy en elementaire wetten door de overheid. 
Hema

Hema wil niet meer voorschrijven of een kledingstuk voor een meisje of een jongen is. Het  besloot in september 2017 om de labels ‘jongen’ en ‘meisje’ te verwijderen en geen  onderscheid meer te maken tussen de jongens- en meisjesafdelingen. Hema zette deze stap naar aanleiding van een verzoek van een tienjarig meisje die in 2015 al vroeg om stoerder meisjesondergoed in de schappen te leggen. Belangenorganisaties zoals COC reageerden verheugd op de beslissing van Hema.
PO in actie

PO In Actie werd in februari 2017 opgericht op Facebook, en was betrokken bij de grootste lerarenstaking ooit in Nederland: begin oktober deden 60.000 docenten mee aan de staking. Daarnaast werd de petitie voor meer investeringen in het basisonderwijs door meer dan 350.000 mensen ondertekend. De staking werd herhaald op 12 december. Inmiddels is de actiegroep een vakbond geworden met 44.000 leerkrachten als lid.

De Issue Award wordt dit jaar voor de negende keer uitgereikt tijdens het Issuecongres op 25 januari.  

De afgelopen jaren ging de Issue Award onder meer naar Hugo Borst en Carin Gaemers voor het issue ‘Kwaliteit van ouderenzorg’ (2017), Young & United (FNV) voor de afschaffing van het minimum jeugdloon (2016), naar Boyan Slat voor zijn duurzaamheidsinitiatief The Ocean Cleanup (2015), 

De prijs is een initiatief van communicatieadviesbureau De Issuemakers. De vakjury van de Issue Award bestaat uit voorzitter Frits Wester (politiek journalist RTL), Marjan Olfers (bijzonder hoogleraar sport en recht aan de VU), Kemal Rijken (nieuwsjournalist met een bijzondere interesse in politiek, bestuur en minderheden), Sigrid Verweij (communicatiedirecteur bij VNO-NCW), Liesbeth Breeveld (hoofd communicatie van de SER), Reint-Jan Renes (Lector Crossmediale Communicatie in het Publieke Domein aan de Hogeschool Utrecht).

Foto: Martin de Witte, via Flickr

Plaats als eerste een reactie

**Bold** _italic_
Uw emailadres wordt uitsluitend gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is alleen zichtbaar voor de redactie.
Advertentie