JA-sticker komt er, verspreiders en drukkers overwegen hoger beroep

Amsterdam mag opt-insysteem vanaf 1 januari invoeren.

De rechtbank van Amsterdam deed gisteren uitspraak in een kort geding dat was aangespannen door de brancheorganisaties MailDB (verspreiders), KVGO (drukkers) en verspreider Spotta. De partijen stellen dat er met de NEE/JA- en NEE/NEE-stickers een uitstekend werkend systeem bestaat en dat de gemeente niet bevoegd is om af te wijken van het landelijk geldende opt-outprincipe. 

De brancheorganisaties en Spotta betoogden bovendien dat het opt-insysteem grote economische schade zal toebrengen, niet alleen aan de drukkers en verspreiders van het reclamedrukwerk maar ook aan de middenstanders die omzet zouden mislopen. Daarbij zijn de voordelen voor het milieu minimaal, stellen zij, omdat fabrikanten voor de bomen die ze kappen nieuwe bomen planten.

Hoger beroep
De rechter had geen boodschap aan deze argumenten en besloot dat de gemeente Amsterdam het opt-insysteem met een verplichte JA/JA-sticker vanaf 1 januari kan invoeren.

De bezwaarmakers zijn teleurgesteld over deze 'onbegrijpelijke' uitspraak. Zij vrezen dat andere gemeenten het Amsterdamse voorbeeld zullen volgen en overwegen daarom sterk om in hoger beroep te gaan. Bram ter Beek, manager bij het KVGO: ‘Mocht blijken dat de invoering van het systeem niet rechtmatig was, dan zullen wij niet nalaten onze schade op de gemeente te verhalen.'

Huis-aan-huis verspreiding
Vooruitlopend op een eventueel hoger beroep, heeft MailDB al voorbereidingsmaatregelen genomen voor de komst van de JA-stickers met de campagne Zetjebrievenbusopgroen. Op de gelijknamige site kunnen consumenten achtergrond-informatie vinden. Ook gaat MailDB actief de JA-stickers verspeiden, onder meer via huis-aan-huisverspreiding.

 

Advertentie

Plaats als eerste een reactie

**Bold** _italic_
Uw emailadres wordt uitsluitend gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is alleen zichtbaar voor de redactie.
Advertentie