'Levensbeschouwelijke omroepen beknot'

De Nederlandse Publieke Omroep (NPO) 'marginaliseert' de publieke levensbeschouwelijke omroepen.

Helaas hebben we niet meer de rechten op de originele afbeelding
adformatie

Omroepen als de katholieke RKK storen zich daaraan. Dit bleek vrijdagmiddag tijdens de bijeenkomst 'Wat is de rol van religie in het publieke bestel?', georganiseerd door de RKK. Volgens hoofd RKK Zendtijd Leo Fijen moet de discussie over de rol van religie in het publieke bestel verplaatst worden van de achterkamers naar het grotere publiek. 'Op dit moment wordt religie gemarginaliseerd. Religie is een grotere rol in het publieke domein gaan spelen. Wij willen uitdragen dat religie voor iedereen is, of je nou kerkelijk bent of niet.'

De RKK wil dus programma's voor een bredere groep maken, maar de programma's van levensbeschouwelijke omroepen (de zogeheten 2.42 omroepen) worden steeds vaker op ongustige tijdstippen geprogrammeerd. De kleine omroepen hebben daartegen wel protest aangetekend, maar blijven machteloos door de invloed van de centrale leiding. Een beroep doen op hun wettelijk vastgelegde functie haalt weinig uit. Er is wel vastgesteld hoeveel uren ze mogen uitzenden, maar niet op welke zenders.

Fijen deed een oproep om te komen tot een gezamenlijk 'manifest', dat ertoe zou moeten leiden dat er structureel zendtijd in de avonduren komt voor levensbeschouwelijke uitzendingen. Het voorstel van Fijen wordt ondersteund door NCRV, KRO, EO, IKON, BOS, OHM en ZVK. De omroepen gaan op korte termijn gezamenlijk overleggen over een strategie.

Bron: .

Plaats als eerste een reactie

Ook een reactie plaatsen? Word lid van Adformatie!

Word lid van Adformatie → Login →
Advertentie