Onderzoek RVD: rol koningspaar tijdens pandemie kwam niet goed uit verf

Nederlanders zijn zich vooral bewust van gemaakte fouten, met name de vakantie naar Griekenland, blijkt uit panelonderzoek.

De rol van Willem-Alexander en Máxima is ‘niet sterk’ uit de verf gekomen tijdens de coronacrisis. De bezoeken die het koninklijk paar heeft afgelegd komen zeer mondjesmaat over. Nederlanders zijn zich vooral bewust van gemaakte fouten, met name de vakantie naar Griekenland.

Dat concludeert de RVD na een onderzoek onder vier focuspanels van in totaal zestien mensen. Zowel mensen die positief zijn over het Koninklijk Huis als critici werden ondervraagd. Het beperkte onderzoek geeft een indicatie van de sentimenten van Nederlanders.

Geen beeld wat koningspaar doet

In geen van de groepen bestond een duidelijk beeld van wat het koningspaar tijdens de pandemie heeft gedaan en betekend. Het oordeel hangt vooral af van de houding ten opzichte van het Koninklijk Huis.

Advertentie
advertisement

In de groep met de sterkste kritiek was de mening vooral dat de koning en koningin te weinig zichtbaar zijn en de bevolking onvoldoende een hart onder de riem steken.De positieve groepen veronderstellen dat het paar wel belangstelling toont, zonder dat ze het heel concreet kunnen onderbouwen.

Rutte heeft het gedaan

Een duidelijker beeld hebben de groepen van wat er misging, met name de reis naar Griekenland.

De twee groepen die positiever staan tegenover het Koninklijk Huis oordelen daarover mild; ze doen de fouten af als ‘vergissingen’ en zijn geneigd de fout bij premier Rutte te leggen. Hij zou van de vakantie hebben geweten en ook toestemming hebben gegeven. Bovendien ervaren de deelnemers van de positieve groepen het openbare excuus als voldoende en ‘dapper’.

De groepen die kritischer zijn over het Koninklijk Huis zien de toespraak met excuses juist als niet oprecht: dit zou zwaar zijn geregisseerd door premier Rutte, en zelfs de woorden zouden door de premier zijn ingegeven. Voor deze groepen wegen de fouten wel zwaar.

Blog of podcast 

De onderzoekers concluderen dat de Nederlanders ‘geen diepgaande kennis van het Koninklijk Huis’ hebben en de wel aanwezige kennis is vaak weinig specifiek.

Mensen vinden het moeilijk te vinden om zich een voorstelling te maken van de dagelijkse werkzaamheden van de koning en koningin. Er bestaat behoefte om daar meer over te horen, bijvoorbeeld via een blog of podcast.

Of die er komt, is niet duidelijk. Wel laat de RVD aan Nieuwsuur, dat over het onderzoek bericht, weten dat een zo divers mogelijke groep media, ook vloggers bijvoorbeeld, de laatste tijd zijn uitgenodigd om te zien wat het koninklijk paar wél doet tijdens de pandemie.

Het onderzoek is hier online te lezen

Advertentie