Schoon boek

Mag een recensie van het boek Touching the Community Soul ook beginnen met de vorm – in plaats van de inhoud? Want de vorm(geving) van dit boek, die is schóón. Ook de inhoud noopt tot lezen. Door Marjolein te Kolsté

Helaas hebben we niet meer de rechten op de originele afbeelding
adformatie

Papierkeuze, fotografie, typografie, infographics: een boek om van te smullen. Ben Peters: bedankt! Opvallend: van de vele boeken die ik voor deze rubriek maandelijks door mijn handen laat gaan, springen slechts enkele er qua vormgeving uit. En die zijn dan altijd van jonge uitgevers die een onconventionele blik hebben – denk bijvoorbeeld aan uitgeverij De Communicatiepraktijk. Uitgevers die kennelijk heel goed snappen hoe vernieuwing van de vormgeving sterkt bijdraagt aan de aantrekkelijkheid (en dus verkoopbaarheid) van het boek. Uitgevers die visueel met de tijd meegaan. Oude garde, neemt daar een voorbeeld aan!
Inhoud? Ook goed. Inspirerend. Weinig de diepte in, maar dat is de bedoeling waarschijnlijk niet geweest. Het boek heeft het risico in zich een grote reclame voor deze training (van een bekend opleidingsinstituut) te zijn. Een uitgebreide verkoopbrochure. Is dat zo? Een van de auteurs vertelt me: ‘Het boek is gemaakt voor deelnemers, ex-deelnemers en geïnteresseerden om een stuk van het gedachtengoed uit te drukken. Om na vier jaar pionieren iets van wat er gebeurt in het programma, op papier te krijgen.’ En dat is zeker gelukt.

Nieuwe tijd
Waar gaat die training dan over? Een zoektocht naar de organiseerprincipes van een nieuwe tijd. Een fundamentele verschuiving in het bewustzijn van mensen bewerkstelligen. Een leiderschapsprogramma. Grote woorden. De korte impressies zijn als boeketjes en het snuffelen waard. Om vervolgens zelf verder te grasduinen naar het achterliggende gedachtengoed. Zoals wat Marja de Vries (auteur van De hele olifant in beeld) zegt over universele wetten: ‘Als iets in lijn is met de universele wetmatigheden gaat het gemakkelijker en komt het meer overeen met wie we in essentie zijn en is het in harmonie met het grotere geheel.’ Zo’n wet is bijvoorbeeld de Wet van Oorzaak en Gevolg: iedere oorzaak heeft zijn gevolg en ieder gevolg heeft zijn oorzaak. Als we niet tevreden zijn met hoe een organisatie werkt, kunnen we op zoek gaan naar hoe het anders kan. Maar hoe kunnen we weten of ‘anders’ ook werkelijk een verbetering is en achteraf niet slechts een variatie van hetzelfde zal blijken te zijn? Boeiend, boeiend.
Een andere bloem uit het boeket: het werk van scenarioplanner Adam Kahane (Reos partners). Het is zijn werk om te helpen de echt grote problemen in deze wereld op te lossen (verzoening in Zuid-Afrika, energievoorziening in Noord-Amerika etc.). Hij zegt dat we problemen meestal proberen op te lossen met macht (tot en met oorlog indien nodig) of dat we het probleem negeren onder het mom van ‘vrede’. In zijn boek Power & Love geeft hij aan dat beide nodig zijn om blijvende oplossingen te bereiken. Ik ga verder lezen!

Jaspar Roos e.a. (2013). Touching the Community Soul. ISBN 978 90 8205490 3 € 20,00 (excl. btw)
verkrijgbaar via jouk@touchingthecommunitysoul.nl

Plaats als eerste een reactie

Ook een reactie plaatsen? Word lid van Adformatie!

Word lid van Adformatie → Login →
Advertentie