Netwerkfabrikant claimt 4 miljard dollar schade door 'valse beschuldiging' journalist

De fabrikant van netwerkapparatuur klaagt de bekende journalist aan voor een rectificatie en schadevergoeding.

Apparatuur van Ubiquiti
Afbeelding: Ubiquiti

Fabrikant van netwerkapparatuur Ubiquiti spant een rechtszaak aan tegen de bekende ict-journalist Brian Kreps. Volgens Ubiquiti, dat onder meer routers voor consumenten maakt, heeft onjuiste berichtgeving van de invloedrijke Kreps geleid tot een koersdaling van de aandelen. In de weken na Kreps' publicaties is de aandelenkoers van Ubiqiuiti met twintig procent gekelderd, waardoor vier miljard dollar aan beurswaarde in rook is opgegaan. Ubiquiti eist een schadevergoeding en een rectificatie van Kreps.

Advertentie
advertisement

Ex-medewerker probeerde Ubiquiti af te persen

Kreps is één van de bekendste ict-journalisten, met een specialisatie in hacking. Zijn blog trekt naar eigen zeggen bijna één miljoen unieke bezoekers per maand. In maart 2021 publiceerde Kreps een artikel dat Ubiquiti twee maanden ervoor kampte met een ernstig beveiligingslek, en dat Ubiquiti dat lek als minder erg zou voordoen. De journalist baseerde zijn artikel op een anonieme bron binnen Ubiquiti. 

In december 2021 werd een voormalig Ubiquiti-medewerker aangeklaagd door het Amerikaanse ministerie van justitie. De ex-medewerker wordt beschuldigd van afpersing, het lekken van bedrijfsgegevens en het delen van onjuiste, schadelijke informatie over Ubiquiti om de aandelen te beïnvloeden. Kreps heeft in december een artikel geschreven over deze rechtszaak en verwijst hierin naar twee verschillende personen. Volgens Ubiquiti weigert de journalist duidelijk te maken dat hij zich baseerde op informatie van de ex-medewerker en doet hij alsof hij twee goede bronnen had.

Journalist zwijgt

Het ministerie van justitie zegt dat een verband is tussen de artikelen van Kreps - die door internationale media zijn overgenomen - en de enorme koersdaling van Ubiquiti. De netwerkfabrikant eist daarom een rectificatie op de website van Kreps en een schadevergoeding. Over de hoogte van de schadevergoeding is niets te lezen in de aanklacht. Kreps wil tegenover The Register geen reactie geven, naar eigen zeggen op advies van zijn juridisch adviseur. 

De rechtszaak dient binnenkort in de Verenigde Staten. 

Advertentie