Berisping voor lobbyist

Het BVPA-bestuur heeft een van zijn leden berispt voor het handelen in strijd met het Handvest tijdens een uitzending van het Vara-televisieprogramma Rambam.

Helaas hebben we geen rechten meer op deze afbeelding
Adformatie

In de uitzending van RamBam begin april deden presentatoren Linda Hakeboom en Ronald Snijders zich voor als Eileen en Siemen van een fictieve commerciële spermabank, Seed4U. Met een verzonnen issue namen ze een lobbyist in de hand om te kijken of er wat gedaan kon worden aan het verbod op de handel in sperma.

Buikspreken
De lobbyist, die onherkenbaar in beeld was, ging voortvarend te werk. Zo adviseerde hij het duo een stichting op te richten om hun commerciële belang bij de lobby te verdoezelen. Hij regelde verder een gesprek met Tweede Kamerleden, door hem ‘buikspreekpoppen’ genoemd. VVD-Kamerlid Ockje Tellegen ontmoette het duo in Nieuwspoort en Mona Keijzer, de vicefractievoorzitter van het CDA, chatte met ze.

Kamervragen
Dit leidde er uiteindelijk toe dat er in de Tweede Kamer vragen werden gesteld over de tekorten aan zaaddonors. Minister Edith Schippers zegde toe nader onderzoek te laten doen en op de kwestie terug te komen.

Transparant
De BVPA was niet blij met het optreden van de lobbyist. Voorzitter Marcel Halma zei destijds tegen Communicatieonline: ‘Wij vinden als beroepsvereniging dat een lobbyist transparant moet zijn voor wie en met welk belang hij werkt. De suggestie om een stichting op te richten om de commerciële belangen te verhullen past hier niet in. Dat is tegen onze gedragscode.’

Reputatieschade
De klachtcommissie onder onafhankelijk voorzitterschap van prof.dr. Wim Voermans (hoogleraar Staats- en Bestuursrecht Universiteit Leiden) bevestigde dit. Bovendien stelt de commissie dat schending van de normen uit het Handvest mogelijke reputatieschade voor de beroepsgroep als geheel oplevert.

Berispen
De klachtcommissie adviseert het BVPA-bestuur de beklaagde te berispen voor het in de betreffende uitzending getoonde gedrag. De maatregel had zwaarder kunnen uitpakken, maar de commissie woog mee dat de beklaagde onder valse voorwendselen tot het gedrag is gebracht, de schade heeft geprobeerd te beperken en persoonlijk reeds schade heeft ondervonden.

Het BVPA-bestuur heeft besloten over te nemen. Het heeft inmiddels de klager en de beklaagde geïnformeerd over het advies en besluit.

Plaats als eerste een reactie

**Bold** _italic_
Uw emailadres wordt uitsluitend gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is alleen zichtbaar voor de redactie.
Advertentie