Dit zijn de digitale thema's van 2017 #2: Kunstmatige intelligentie, AR & VR

Dutch Digital Agencies (DDA) vroeg haar leden naar de belangrijkste thema's voor 2017. Tot het einde van het jaar publiceren we iedere week de leukste quotes.

Het is geen verrassing dat VR, AR en AI als thema’s voor 2017 uit de bus komen. Je kon dit jaar bijna geen event bezoeken of het ging erover. Er is al veel mee geëxperimenteerd. En toch zijn we er nog lang niet. De echte doorbraak moet nog komen. Een boeiende ontwikkeling, zeker als je kijkt naar UX en UI design. En dan hebben we het nog niet eens over de ethische kant. Hoe gaan we om met die zelfsturende auto bijvoorbeeld.

Virtual Reality & Augmented Reality

Rob Peters (E-Sites): "De virtual reality revolutie kan nu echt beginnen. Massale adoptie door consumenten zal nog wel een paar jaar op zich laten wachten, maar het kantelpunt is bereikt. In 2017 zullen we veel toepassingen en campagnes gaan zien.”

Iskander Smit (Info.nl): "VR is bekend geworden bij het grote publiek in 2016, met dank aan Albert Heijn. En er zullen zeker meer en betere devices volgen. Daarnaast is het ook heel interessant te zien of Microsoft zijn 3D-strategie kan vertalen naar de massa. Wie de Hololens op heeft gehad weet dat de technologie veelbelovend is, maar nog wel wat ontwikkeling nodig heeft. 2017 wordt het jaar van experiment en niche projecten."

Fieke Ripping (Expand Online): " Hoe meer mensen zich in de virtuele wereld begeven, hoe interessanter het wordt om te adverteren in de virtuele wereld. Virtuele billboards, immersive video (360), geluid, games,... De mogelijkheden lijken eindeloos."

TjerkJan Oord (Greenberry): "Razendsnelle innovatie zorgt voor een constante verplaatsing van interfaces. Van desktop naar mobiel, van knoppen naar conversaties en van schermen naar ruimtelijke interfaces. De eerste VR, augmented reality en 360º interfaces zullen een bekend pad volgen. In eerste instantie zal het weer hoogtij vieren. Zaken zullen op hun voorbeelden uit de echte wereld lijken, zoals de originele agenda op de iPhone eruit zag als een lederen exemplaar. Zo kun je nu met de Oculus kijken naarYouTube video’s in een virtuele bioscoop. En in Iron Man gooit Tony Stark mislukte ontwerpen in een virtuele prullenmand. Hoe gaan we na deze kinderschoenen fase onze designs in de ruimte plaatsen? Dat is de echte vraag."

Max Pinas (TamTam): "De eerste grote doorbraak op het gebied van Realtime VR is het direct streamen van sport en nieuws events. Het is een nieuwe revenu outlet voor operators die naarstig opzoek zijn naar teruglopende inkomsten met (TV-)bundels, triple/quad play etcetera. Dit gaat het jaar worden van try-outs, de aanloop voor het overal “echt” bij kunnen zijn."  
 

Artificial Intelligence

Henk Haaima (Mirabeau): "Paul Versteeg deed er tijdens DDW goes Digital al een talk over: Artificial Smartness. De ondertoon van de talk was dat het niet gaat om techniek maar om de mens. Dat is een belangrijke boodschap, nu in 2016 VR, AR en AI ongekend populair zijn. De focus ligt op nieuwe technologische ontwikkelingen die we vaak blind voor van alles toepassen. Dat is leuk en inspirerend, maar de aardigheid is er snel vanaf. Ik voorspel dan ook dat in 2017 meer aandacht zal uitgaan naar het menselijke perspectief."

Rory de Graaf (The Valley): "Terwijl we in Nederland nog niet echt los gaan op  gesproken interfaces als Siri gaat dit in het buitenland een stuk harder. Amazon is inmiddels de grootste speaker leverancier van Amerika, twee keer zo groot als Bose. De speaker waarmee ze dit doen is de Echo met daarin de slimme assistente Alexa. De voice assistent voor in huis die je alles kunt vragen. Ook Google timmert hard aan de weg  met Google Assistant en Google Home. Zoeken met stem gaat een totaal andere experience opleveren en daarmee nieuwe uitdagingen voor UX designers die dus niet in interfaces maar in conversaties moeten gaan denken."

Stef Brooijmans (Q42): "Zelfrijdende auto&;s komen nu echt dichtbij. Dat klinkt voor velen als toekomstmuziek, maar iedereen die een rit maakt in een Tesla met semi-autonome functies raakt hier al snel van overtuigd. Tesla heeft aangekondigd dat de auto’s die nu van de band lopen de hardware hebben om volledig autonoom te kunnen rijden. De software om dit te ondersteunen is al in vergevorderd stadium. Ook Google en autoproducenten zijn er druk mee bezig. Het zal aan overheden zijn om te bepalen in hoeverre en onder welke voorwaarden volledig autonoom rijdende auto’s worden toegestaan op de weg. De ontwikkeling schept ook nieuwe kansen in de vervoerssector. Zo zul je met je Tesla geld kunnen verdienen door deze als autonoom rijdende taxi in te zetten gedurende de 90% van de tijd dat je ‘m niet gebruikt."

Iskander Smit (Info.nl): "Om het belang van Artificial Intelligence in 2017 kan ik niet heen natuurlijk. Google leidt de troepen met de uitrol van de Assistant. Het is interessant om te zien hoe ver Google en Apple gaan om AI als een service aan te bieden binnen hun ecosystemen. Google gaat daar vast stappen in zetten op I/O en ik verwacht ook bij WWDC van Apple verder openstelling van Siri voor ontwikkelaars voor iOS11. En hoe gaat Samsung Viv integreren? Het zal in 2017 duidelijk worden. Op SXSW zal het ongetwijfeld leiden tot een aantal interessante start-ups."

Melanie Gorka (Info.nl): "Design for AI wordt een super belangrijke discipline. Dat is niet zo eenvoudig. Zeker voor ‘traditionele’ user experience designers, want je moet anders denken, ontwerpen voor wat er onder water gebeurt en niet direct zichtbaar is en bij de toepassing van machine learning zelfs niet volledig te beïnvloeden is. In 2017 zullen de eerste serieuze tools ontstaan voor ontwerpers om AI en machine learning te kunnen beheersen. Daarnaast groeien ontwerpers en ontwikkelaars in hun rol, nu user interface systemen steeds vaker de standaard worden en API’s heersen en groeien. Ontwerpers zullen zich op de grote problemen richten. Hoe kunnen we de systemen volledig gebruiken om onze problemen op te lossen? Ontwikkelaars zullen zich blijven richten op het optimaliseren en automatiseren van code."

Max Pinas (TamTam): "Microsoft liet het in het klein zien met Tay; de chatbot die binnen 24 uur door trolls racistische xenofobische trekken liet zien. En onlangs tijdens de verkiezingen in Amerika spreekt de Facebook timeline boekdelen. De grootste challenge voor digital gaat plaatsvinden op het gebied van Artificial Intelligence dat rekening houdt met ethische vraagstukken. Digital kan zich niet meer verstoppen achter algoritmes. Als normen en waarden gelden voor iedere mens, waarom dan niet voor een computer die zich voordoet als een mens?"

Plaats als eerste een reactie

Ook een reactie plaatsen? Word lid van Adformatie!

Word lid van Adformatie → Login →
Advertentie