Facebook introduceert vriendschapsverzoeken die verlopen

Contentmarketingbureau Blauw Gras praat je bij! Deze week alleen maar over: Facebook.

Ja, we weten het. Iedere week schrijven we in de #lekkersociaal over de laatste social updates en iedereen zit de minuten af te tellen tot hij weer online staat. We get it. Maar na alle ontwikkelingen en commotie rondom Facebook hebben we besloten deze week alleen alle updates rond dit platform op een rijtje te zetten.

Of toch niet?

Oh nee, Facebook. Nadat vorige week #deletefacebook trending topic was, komt er nu weer een nieuwtje naar buiten dat gebruikers niet bepaald blij maakt. Wat nu weer? Nou, komt ie: Facebook bewaarde ook video's die gebruikers met een oude videofunctie opnamen, maar nooit hebben gepubliceerd. Ai. Gebruikers kwamen hier achter toen ze hun Facebook-archief hadden gedownload. De video’s zouden zonder medeweten van gebruikers zijn bewaard, en waarschijnlijk opgenomen met een (inmiddels niet meer bestaande) video-functie van Facebook. Hiermee kon je video’s opnemen met je webcam, op de site van Facebook.

Naast deze bijzondere vondst kwam uit datzelfde archief naar boven dat Facebook jarenlang de bel- en sms-geschiedenis van veel Android-gebruikers heeft bijgehouden. Hier hadden de gebruikers dan wel weer expliciet toestemming voor gegeven, maar blijkbaar was dit niet voor iedereen duidelijk.

Tsja. Zoals Rob Geus het zo mooi zou zeggen: man, man man.

Lekker klagen

Zoals we weten ontstond de commotie vooral door het lek waardoor de gegevens van 50 miljoen mensen in handen kwamen van een externe partij. Wat blijkt nu? In 2011 is er al een klacht ingediend die Facebook wees op het risico van een datalek. Max Scharms diende de klacht in bij de Ierse Commissie voor bescherming van data, waarbij hij op de zwakke plekken van Facebook wees. Als gevolg hiervan is een onderzoek uitgevoerd, waarui de aanbeveling kwam aan Facebook om de instellingen aan te scherpen. En dat is nou nét wat er niet gebeurd is. Gemiste kans!

Tik, tak

Even iets compleet anders: Facebook introduceert namelijk ook nog iets nieuws. Namelijk: vriendschapsverzoeken die verlopen. Wablief? Het zit zo: als jij je groep vrienden uitbreidt, heeft Facebook meer content om je te laten zien. Als je een vriendschapverzoek ontvangt en hier niet direct op reageert, is de kans groot dat hij in een soort limbo blijft hangen doordat je hier nooit meer iets mee gaat doen. Facebook denkt dat de kans groter is dat je actie onderneemt als je wéét dat het verzoek een einddatum heeft. In de test is de tijd die hiervoor staat 14 dagen. Bijzonder!Weer helemaal op de hoogte van de Facebook ontwikkelingen deze week! De vraag die ons nog rest is de volgende: should we stay or should we go? #deletefacebook

Deze bijdrage is geschreven door Blauw Gras. Wij zijn een contentmarketing bureau met een voorliefde voor social media. Wij zijn content creatieven in de digitale wereld. In een notendop; we creëren, produceren en distribueren content vanuit onze thuishaven aan het Amsterdamse IJ.
 

Advertentie
advertisement

Plaats als eerste een reactie

**Bold** _italic_
Uw emailadres wordt uitsluitend gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is alleen zichtbaar voor de redactie.
Advertentie