Facebook onttroont Google als grootste verwijzer van online bezoek

Het sociale netwerk levert bijna 40% van alle bezoekers van online mediamerken.

Helaas hebben we niet meer de rechten op de originele afbeelding
adformatie

In de titantenstrijd tussen Google en Facebook over wie zich de grootste mag noemen op het internet, gaat het vaak over marktaandeel. Maar de wedloop in online bereik is niet het enige strijdperk. Zeker zo belangrijk is de vraag, wie het meeste online verkeer aandraagt. Ofwel, wat werkt beter: social referrals of zoekmachine referrals.

Tot voor kort was Google onomstreden als de grootste traffic leverancier. Maar volgens data van , een leverancier die webanalytics verzorgt voor online uitgevers als Mashable, Telegraph Media Group en Business Insider, is Facebook recent Google voorbij geschoten als de belangrijkste referrer voor grote uitgevers.


Blauw - Google
Groen - Facebook

Parse.ly cto Andrew Montalenti legt tegenover uit dat verschillende factoren bijdragen aan deze verschuiving. De belangrijkste vond plaats een jaar geleden, toen Facebook besloot om banden met uitgevers aan te halen en een actievere rol in te vullen in het cureren en promoten van content.

De reden voor Facebook om zich hierop te richten, is het inzicht dat een groot deel van de interessante conversaties op het web zich afspeelt rond content die merken van online uitgevers publiceren, en dat user-generated content vaak niet boeiend genoeg is om de interesse van de Facebook gebruiker vast te houden.

Uit dit inzicht zou ook de proef zijn voortgekomen met , waarbij Facebook via een nieuwsfeed artikelen publiceert. Uitgevers die meedoen zijn BBC News, Bild, Buzzfeed, New York Times, Spiegel Online, The Atlantic en The Guardian.  Door dit soort initiatieven zijn mediabedrijven Facebook optimalisatie net zo belangrijk gaan vinden als zoekmachine optimalisatie, stelt Montalenti.

Facebook levert volgens het Parse.ly onderzoek bijna 40% van het referral verkeer en heeft alleen nog te duchten van Google. Overigens gaat het hier nadrukkelijk om referral verkeer naar media. Als het gaat om overall web traffic, dan is Google nog altijd de grootste referrer. Die positie zal het naar verwachting niet snel verliezen.

 

Advertentie
advertisement

Plaats als eerste een reactie

Ook een reactie plaatsen? Wordt lid van Adformatie!

Wordt lid van Adformatie → Login →
Advertentie