FWA highlights #13: Street View Treks, Cavalier en Refugee Republic

Een wekelijkse recap van de beste inzendingen voor de Favourite Website Awards.


Creatie: Google Brand Studio

Het toerisme lijdt onder de blijvende onrust in het Midden-Oosten. Ook goed te bereizen landen als Jordanië worden gemeden. Woestijnstad Petra, in 2011 uitgeroepen tot een van de zeven wereldwonderen, zag haar bezoekersaantal in de afgelopen vijf jaar meer dan halveren.

Om twijfelende toeristen te verleiden heeft Jordanië haar erfgoed online toegankelijk gemaakt. Met behulp van Google Street View kunnen we nu virtueel door de eeuwenoude stad wandelen. Met een Trekker, de wandelvariant op de bekende Google camera auto’s, is de stad in 360 graden vastgelegd; van de smalle 1.2 km lange toegangsweg door de roze-rode rotsen tot de uitgehakte façades en omliggende tombes en tempels.

Petra is niet de eerste bezienswaardigheid die op deze manier door Google is vastgelegd. Trekpleisters als de Grand Canyon, Angkor Wat en het Great Barrier Reef gingen de stad voor. Maar wat een virtueel bezoekje aan Petra bijzonder maakt, is de combinatie van Google Maps technologie, audio tour en interactieve hotspots. Hierdoor krijgt wat je ziet ook betekenis, alsof je rondloopt met een lokale gids die je van uitleg voorziet. De op de officiële route gebaseerde navigatie aan de zijkant verstrekt het gevoel dat je de hele stad aan het verkennen bent. En dat alles veilig vanachter je computer. 


Creatie: Your Majesty

Steeds meer reclamebureaus geven medewerkers de ruimte om te leren door te experimenteren. Behalve bekwame en blije medewerkers levert dat vaak ook interessant werk op. 

Dat weet ook Your Majesty. Het creatief/productie bureau ontwikkelde software met als doel medewerkers te inspireren om te experimenteren en nieuwe digitale skills te leren. Cavalier maakt gebruikt van de laatste webtechnologieën, zoals WebGL, SVG animatie en 3D geluid en is een platform voor continue innovatie, aldus het bureau. 

De browsergame Posture & Balance is het eerste resultaat dat naar buiten wordt gebracht. Het doel: zo veel mogelijk goud verzamelen door te paard door een landschap te navigeren. De dynamiek van het paard in volle galop, de geluiden om je heen en het mysterieuze grafische landschap creëren een bijzondere energie. De navigatie is simpel en duidelijk: om naar links of rechts te gaan gebruik je je pijltjestoetsen. Versnellen doe je via je spatiebalk, wat nog meer dynamiek aan het spel toevoegt. Alles bij elkaar is Posture & Balance een hele strakke ervaring en niet alleen een leerzaam experiment, maar ook een mooie showcase voor het bureau. 


Creatie: Submarine Channel, de Volkskrant

Camp Domiz is een vluchtelingenkamp in Noord-Irak op zo’n 60 km van de grens met Syrië. Bewoners spenderen er vaak jaren, waardoor het kamp een soort geïmproviseerde stad is geworden. Om mensen meer te laten zien van het leven van vluchtelingen dan de koppen in de krant en op tv maakte de Volkskrant een interactieve documentaire over Camp Domiz in de vorm van een website.   

Refugee Republic begint op een getekende, interactieve kaart van het kamp waarop verschillende looproutes zijn aangeduid. Klik je op een route dan opent een lange, horizontaal scrolbare tekening. Terwijl je op de achtergrond de geluiden van het kamp hoort, scrol je langs getekende hutten, provisorische winkeltjes en allerlei collectieve voorzieningen. De tekeningen staan vol handgeschreven observaties en worden afgewisseld met filmpjes en foto’s die je samen een indruk geven van de mensen en het dagelijks leven in het kamp. 

Deze mix van verschillende soorten media geeft het verhaal diepte en houdt het tegelijk toegankelijk. Ook inhoudelijk is er een goede balans. Er komt ellende en verdriet voorbij, maar ook positiviteit. Harde cijfers worden afgewisseld met kleine, grappige details. En doordat je zelf kunt beslissen of je meer wilt weten van een bepaald onderwerp of door wilt scrollen, voelt de ervaring op geen enkel moment belerend. Een goed en nuttig inkijkje, dat niet voor niets al een hele rits aan prijzen won. 

Marieke Dekker is strateeg bij SuperHeroes Amsterdam en jurylid bij the FWA. Wekelijks deelt ze hier haar drie favoriete Site Of The Day inzendingen. 

Advertentie
advertisement

Plaats als eerste een reactie

**Bold** _italic_
Uw emailadres wordt uitsluitend gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is alleen zichtbaar voor de redactie.
Advertentie