Gerucht: illegale advertentieovereenkomst was bekend bij top Google en Facebook

De directeuren van beide bedrijven wisten van de illegale overeenkomst, aldus de aanklagers. Google en Facebook ontkennen.

De directeuren van Google en Facebook waren op de hoogte van een illegale advertentiedeal tussen de bedrijven. Dat claimen zestien Amerikaanse staten in een aanklacht tegen Google. Volgens Google zit de hele aanklacht 'vol met onjuistheden' en is de beschuldiging 'niet accuraat'.

Via de overeenkomst - met de codenaam Jedi Blue - zou Google Facebook voortrekken op de online advertentiemarkt omdat Facebook zijn steun voor een alternatief advertentiesysteem introk. Facebook zou onder meer 'informatie, snelheid en andere voordelen' van Google ontvangen hebben.

Advertentie
advertisement

Antitrust-wetgeving

De aanklacht van Amerikaanse staten tegen Google dateert al uit 2020 en is vorige week aangevuld met de claim dat Google-topman Sundar Pichai en Facebook-directeur Mark Zuckerberg persoonlijk op de hoogte waren van de illegale deal. Dat schrijft onder meer Tweakers na berichtgeving van Reutersdat inzage heeft gehad in de aanklacht. 

Jedi Blue is - mits de aanklacht klopt - een overtreding van de Amerikaanse antitrust-wetgeving. Daarom dienen zestien Amerikaanse staten samen een aanklacht in. Volgens de aanklacht sloten Google en Facebook in het geheim een deal op voorwaarde dat Facebook geen steun zou uitspreken voor een nieuw systeem om online advertenties in te kopen. Dat systeem zou een grote concurrent kunnen worden voor Google's veelgebruikte systeem. Een systeem waar Google 19 tot 22 procent commissie per advertentie aan verdient en daarom koste wat het kost in stand wil houden, zo luidt de aanklacht. 

Google is tegen een rechtszaak

De voorbereidingen voor een rechtszaak tussen de Amerikaanse staten en Google zijn bezig. Google gaat bij de rechter pleiten om de rechtszaak in zijn geheel af te wijzen. Facebook laat weten dat de overeenkomst 'niet alleen Google' betrof en dat uitgevers en adverteerders geprofiteerd hebben van verschillende andere overeenkomsten.

Advertentie