Jongere kijkt meer online video dan tv, maar blijft thuis voor Wie Is De Mol

Van de Nederlandse jongeren tussen de 14 en 21 jaar kijkt meer dan 60% dagelijks naar online video. Een derde van deze Generatie Z kijkt meer dan 10 of meer korte videofragmenten per dag.

Helaas hebben we niet meer de rechten op de originele afbeelding
adformatie

Distributiekanalen zijn sociale media als Youtube, Instagram, Facebook en Snapchat. Dit blijkt uit een onderzoek onder 500 jongeren in opdracht van het media adviesbureau Stroom.

Van de respondenten geeft 93% aan dat zij zelf willen bepalen wanneer zij videocontent kunnen zien. Maar dit betekent niet dat jongeren geen lineaire televisie meer kijken. Bijna 55% zit nog dagelijks voor de buis. Voor programma’s zoals Wie is de Mol of Expeditie Robinson, blijven de jongeren zelfs in grote getale thuis. 

Radio en krant spelen geen rol meer
Van de onderzochte jongeren bezit meer dan 85% een laptop of pc én een smartphone. Dit heeft een grote invloed op hoe zij media consumeren. Nieuwe muziek ontdekken zij niet meer via de radio maar op YouTube en Spotify. Films kijken ze via Popcorn Time (25%) en Netflix (20%). Facebook is voor 23% van de jongeren het belangrijkste kanaal om op de hoogte blijven van het dagelijkse nieuws. Nieuwsmedia zoals radio en de dagbladen spelen nog amper een rol. De klassieke rol van traditionele media om te informeren en te entertainen lijkt daarmee overgenomen door digitale platforms.

Omdat jongeren vaak zelf op internet publiceren en foto’s en video’s met elkaar delen, hebben zij een goed oog voor hoogwaardige content. Jongeren zijn dan ook best bereid hiervoor te betalen. Van de respondenten geeft 50% aan dat ze betalen voor digitale content zoals games, muziek en films. Maar dat betekent niet dat jongeren hier principieel de voorkeur aan geven. Op het moment dat content je gratis wordt aangeboden, zoals via Popcorn Time, zal hier zeker naar gekeken worden.


;screenagers&;, een mini-docu van Stroom.

Advertentie
advertisement

Plaats als eerste een reactie

Advertentie