Marketeers, hou op alleen ambassadeur te zijn

Marketeers hebben te weinig impact en moeten weer een leidende rol krijgen. Met het nieuwe boek 'Marketing met Ballen - De 9 bouwstenen voor jouw persoonlijke businessmodel' geven TIAS professor Rudy Moenaert en professor Henry Robben ze een duw in de goede richting.

"Het marketingvak is geërodeerd en is communicatie geworden. We wegen niet zwaar genoeg." Rudy Moenaert, als hoogleraar verbonden aan de aan TIAS, windt er geen doekjes om. Volgens hem zijn marketeers tekort geschoten in managen. Het wordt ze ook niet makkelijk gemaakt: "Iedereen is een marketeer. Dat zie je overigens ook bij een vakgebied als HR. Iedereen binnen de organisatie heeft er een mening over." Maar marketeers hebben het vooral aan zichzelf te danken dat ze als lichtgewichten worden beschouwd.

Uit het boek ;Marketing met Ballen&;: "We hebben marketing geïmporteerd in ons bedrijfsleven en zijn vergeten dat het geen afdeling maar een competentie is. Achter de deuren van de marketingafdeling hebben we vervolgens deze competentie verengd tot communicatie. Tot slot hebben we de grootste fout gemaakt: we hebben toegestaan dat de activiteiten van de afdeling communicatie als benchmark worden genomen voor de competentie marketing."

Lef en ondernemerschap

Marketeers kunnen en moeten de architecten van de klantenprocessen zijn, vinden de auteurs. Ze moeten een stem hebben in belangrijke beslissingen zoals prijszetting, distributie, productontwikkeling en marktanalyse. "Hoe kan het dat minder dan 0,4 procent van de bestuurszetels wordt ingenomen door een Chief Marketing Officer?" Tijd voor marketeers om de leiding weer terug te nemen. Daarvoor is lef en ondernemerschap nodig, reden voor Moenaert en Robben om &;Marketing met Ballen&; te schrijven.

Vergis je niet: &;Marketing met Ballen&; is geen marketinghandboek. Het gaat niet over marketingplannen of strategiemodellen. Dit is een boek over de marketeer zelf. Moenaert licht toe: "In dit boek willen we marketeers naar de eigen persoon laten kijken. Want een marketeer die een plan voor het bedrijf bouwt, schrijft dit tevens om zichzelf te ontwikkelen. A marketingplan implies a careerplan." Niet voor niets heet het laatste hoofdstuk: &;Jij als kunstwerk&;.

Zelfreflectie

Het boek benoemt negen gedragsprincipes, zoals authenticiteit, verbeelding en visie, als bouwstenen van succesvol leiderschap. Moenaert: "Met die gedragskenmerken willen we mensen aan het denken zetten. In ieder van de hoofdstukken kun je je afvragen: waar excelleer ik of waar kan ik in excelleren?" Het boek zet de lezer actief aan tot zelfreflectie door vragen te stellen als: &;Wat zijn jouw levenswaarheden?&; &;Wat zijn jouw centrale waarden?&; en &;Wat is jouw levenskracht?&;

&;Marketing met ballen&; is ook een pleidooi voor nuance. Marketeers worden geconfronteerd met de ene digitale hype na de andere maar zouden eens wat vaker terug mogen blikken, vindt Moenaert. "De wereld verandert en dat kunnen we niet negeren, maar ik wil wel de feiten respecteren. Moeten alle businessmodellen &;open&; worden? Daar kun je vraagtekens bij zetten. Onze positionering in de arena wordt tegenwoordig van levensbelang gevonden, maar laten we de klant niet uit het oog verliezen. En alles wordt digitaal, maar analoog blijft ook belangrijk."

Vergeet niet waar we vandaan komen, wil hij maar zeggen. "Met dit boek willen we inspireren zonder te misleiden. Leer ook van de andere inzichten, kijk ook naar wat de wetenschap zegt."

Impact

Wat Moenaert bij de lezer wil bereiken? "Dat je weet waar je sterkte ligt, wat je inspireert, wat je verder brengt. Bijvoorbeeld een gedragselement waarvan je zegt: daar hou ik rekening mee." Het boek kan zo een nieuw denkraam bieden, een checklist, of iemand vooruit helpen als leider, net waar iemand naar op zoek is. Dat kan binnen allerlei functies zijn. "Ook de IT-, financieel- of HR-manager stelt zich vragen als: wat is er nodig, hoe gaan we dat in daden omzetten, en hoe ga ik mezelf en anderen daarmee verder helpen. Dat is een universeel gegeven."

Tegen de ambitieuze marketeer zou Moenaert willen zeggen: "Hou op met alleen maar een ambassadeur zijn. Marketing met ballen: dat gaat ergens over. Dan heb je impact gehad."

Download preview

Rudy Moenaert is als hoogleraar verbonden aan de van TIAS School for Business and Society. Download hieronder hoofdstuk 1 van het boek &;Marketing met Ballen - De 9 bouwstenen voor jouw persoonlijke businessmodel&; van Rudy Moenaert en Henry Robben.

Bestel het boek

Plaats als eerste een reactie