Nederlanders zetten zichzelf op de kaart als smartcity-experts tijdens SXSW

'Slimme steden' waren een veelbesproken thema tijdens South by Southwest 2018

Tijdens techfestival South by Southwest (SXSW) was dit jaar speciale aandacht voor ‘de slimme stad’, beter bekend als smart cities. Goed nieuws voor Nederland, want steden als Amsterdam, Rotterdam en Den Haag konden zich wereldwijd profileren als voorlopers op dit gebied.

Burgemeester van London houdt pleidooi
Het smartcity-programma begon met een drukbezochte presentatie van de Londense burgemeester Sadiq Khan. Hij moedigde politici en beleidsmakers aan om aan de slag te gaan met technologie.

Politici zouden zich meer moeten verdiepen in de 'techrevolutie', vindt hij. 'Politici en overheden zijn veel te passief geweest', zegt Khan. 'Ze deden niets terwijl de technologische revolutie plaatsvond. Dat is problematisch, want steden kunnen digitale ontwikkelingen gebruiken om het leven in de stad te verbeteren.'

Eerste chief digital officer
Khan is de eerste moslimburgemeester van Londen en staat bekend om zijn uitspraak 'London is Open'. Hij maakt zich sterk voor inclusiviteit en diversiteit in zijn stad. Zijn doel is van Londen de 'slimste stad ter wereld' te maken. Maar voor dat zover is, moet er nog een hoop gebeuren. Daarom benoemde Khan vorig jaar de eerste Londense chief digital officer (CDO), Theo Blackwell.

Wat is smart cities?
In Nederland zijn steden al veel langer bezig met smart cities. Een deel van het programma (waaronder de feestelijke afsluiting) vond daarom plaats in het New Dutch Wave huis.

Bij de term ‘smart cities’ denken de meeste mensen aan steden die nieuwe techniek implementeren, maar het is veel meer dan dat. Een echt slimme stad gebruikt technologie voor optimale bereikbaarheid, leefbaarheid, duurzaamheid en economische welvaart. Smartcity-expert Bram Reinders: ‘Het gaat niet om de techniek, maar om wat het toevoegt voor de bewoners. Nederland is voorloper omdat wij denken vanuit drie zaken tegelijkertijd: techniek, bewoner en milieu.’

Loopt Nederland echt voorop?
Steden als Amsterdam, Eindhoven en Den Haag werken internationaal samen om van elkaar te leren en sneller te innoveren. De Nederlandse CTO's, CDO's en CIO's hebben veel contact met steden als New York en Barcelona.

'Eigenlijk worstelen we wereldwijd met dezelfde problemen', zegt Miguel Gamiño. Hij is al twee jaar chief technology officer (CTO) van de stad New York, daarvoor werkte hij voor San Francisco. Gemiño was een van de sprekers in het New Dutch Wave huis.

Steden leren van elkaar
De New Yorkse CTO werkt regelmatig samen met andere steden, waaronder Den Haag. Marijn Fraanje, CIO van Den Haag: 'We kunnen als steden op allerlei manieren van elkaar leren. Mobilitieit, cybersecurity en duurzaamheid zijn thema's waar iedereen mee te maken heeft. We komen regelmatig samen en delen niet alleen succesverhalen, maar ook fouten. Dat is zeer waardevol.'

Bekijk het videoverslag

 

Reacties:

Ook een reactie plaatsen? Word lid van Adformatie!

Word lid van Adformatie → Login →
Gezond Verstand
Bijzonder. Smart City is namelijk helemaal niks. Er is niks en wat triester is, er komt ook helemaal niks. WiFi? USB-outlets? Volgen van smartphones? Automatisch bellende prullebakken? Geen bedrijf die er brood inziet. Geen verdienmodel en zeker geen beheerorganisatie. Het enige wat er eigenlijk is, is een waanzinnig goede framing. Wie wil er nu geen smartcity zijn? Nou... uh ....ik. Gebakken lucht heeft nog nooit zo goed verkocht.
Lees meer Lees minder
**Bold** _italic_
Uw emailadres wordt uitsluitend gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is alleen zichtbaar voor de redactie.
Advertentie