“De wereld vraagt om nieuwe managers”

“Als het bedrijfsleven gaat inzetten op ‘business with a purpose’, dan is er een nieuw soort leider nodig. Vier competenties zijn belangrijk voor dit nieuw soort manager”, zegt Menno Maas, Adjunct Professor & Associate Dean Business Development in onderstaande column.

Helaas hebben we niet meer de rechten op de originele afbeelding
adformatie

Sinds de financiële crisis groeit het besef dat niemand het meer alleen kan doen. Dat bedrijfsleven, overheid en de civil society in nieuwe vormen en modellen moeten samenwerken om de uitdagingen van deze tijd het hoofd te bieden. Het bedrijfsleven moet gaan inzetten op ‘business with a purpose’. Daarbij gaat het steeds minder om harde doelstellingen voor de financiële winst alleen, maar ook steeds meer om het vinden van zakelijke oplossingen voor maatschappelijke problemen, bijvoorbeeld bij energievraagstukken en milieukwesties.

Verantwoordelijk leiderschap

Dit vraagt om een ander soort leider dan het type dat we de afgelopen decennia hebben gehad. Vier competenties zijn daarbij belangrijk: samenwerking, verantwoordelijk leiderschap, innovatie en nieuwe business modellen. Verantwoordelijk leiderschap behelst dat ondernemers rekening houden met en respect tonen voor alle betrokkenen – de stakeholders - binnen de keten. Dat ze kiezen voor duurzame oplossingen voor de lange termijn die winst opleveren voor alle partijen. Het element van samenwerking komt hier ook terug.

Innovatie en duurzaamheid

Innovatie en duurzaamheid lijken inmiddels twee kanten van dezelfde medaille te zijn. De meeste innovaties zijn bedoeld om duurzame verbeteringen aan te brengen. Dat zien we bijvoorbeeld terug in oplossingen om de CO2 -uitstoot terug te brengen, maar ook materiaalkeuze en -gebruik.

Voorbeelden van zulke nieuwe leiders zijn er zeker. Bijvoorbeeld social entrepreneur Maurits Groen. Hij bedacht de WakaWaka als oplossing voor een maatschappelijk probleem en maakte er vervolgens een succesvolle onderneming van. Maar ook CEO Paul Polman en Unilever hebben sustainability in hun missie.

Business schools kunnen die nieuwe leiders opleiden. Die nieuwe leider is noodzakelijk om de opgave waar we voor staan – op sociaal maatschappelijk, economisch en ecologisch gebied – te voltooien. TIAS heeft aandacht voor de nieuwe soort leider.

 

Over TIAS School for Business and Society

Bij TIAS werken we vanuit de gedachte dat economisch succes en maatschappelijke vooruitgang hand in hand gaan, de één kan niet zonder de ander. Daarom leggen we, naast het overbrengen van kennis en vaardigheden, de nadruk ook op het stimuleren van een kritische en nieuwsgierige benadering. Door andere vragen te stellen, op zoek naar nieuwe antwoorden, met positieve impact voor organisaties, business en de samenleving.

 

Plaats als eerste een reactie

Ook een reactie plaatsen? Word lid van Adformatie!

Word lid van Adformatie → Login →