Journalistenbond eist dat UMC Utrecht toegangsverbod Ton van der Ham (Zembla) intrekt

BNNVara kondigt zelf kort geding aan tegen Utrechts ziekenhuis.

NVJ protesteert tegen toegangsverbod van UMC Utrecht voor Ton van der Ham van Zembla
Screenshot Zembla

De NVJ heeft in een brief aan het UMC Utrecht bezwaar gemaakt tegen het toegangsverbod dat het ziekenhuis heeft opgelegd aan onderzoeksjournalist Ton van der Ham van Zembla. De NVJ verzoekt dringend de maatregel ongedaan te maken. 

UMC Utrecht verklaart als grond voor de maatregel dat Van der Ham de huisregels zou hebben overtreden. Eric Trinthamer, hoofd Communicatie, zei in een interview met Adformatie dat de maatregel ook niets te maken zou hebben met zijn werk als journalist.

Niet te plaatsen

De NVJ schrijft  de toegangsontzegging volstrekt niet te kunnen plaatsen na bestudering van camerabeelden en opnamen.

De bond schrijft: ‘Zeker is dat de maatregel een ernstige beperking oplevert voor de heer van der Ham in de uitoefening van zijn werk als journalist én een ernstige beschadiging van zijn eer en goede naam. In onze optiek deed de heer Van der Ham gewoon zijn werk als journalist, hield hij zich aan de gemaakte afspraken en wordt hij nu door de door uw ziekenhuis getroffen maatregel weggezet als een crimineel.'

De NVJ maakt daarom formeel bezwaar tegen deze gang van zaken en de opgelegde maatregel en verzoeken het UMC dringend om per direct voornoemde ontzegging ongedaan te maken alsmede een openbaar excuus uit te spreken over de gang van zaken.

BNNVARA zelf spant een kort geding aan tegen het UMC Utrecht. De omroep had  afgelopen vrijdag de Raad van Bestuur van het UMCU gesommeerd om de ontzegging dinsdag voor twaalf uur ’s middags in te trekken. Dat is niet gebeurd. 

Robert Kievit, mediadirecteur BNNVARA: 'We zijn van mening dat de ontzegging ten onrechte de persvrijheid beperkt. Daarom spannen wij een kort geding aan tegen UMCU.'

Plaats als eerste een reactie

Ook een reactie plaatsen? Word lid van Adformatie!

Word lid van Adformatie → Login →
Advertentie