Het grote verhaal als tegenwicht tegen data-gedreven marketing

Waar zijn de grote verhalen? En waarom is het belangrijk om die te blijven vertellen?

door Roland van der Vorst

Onlangs mocht ik op een congres spreken van een groot mediaconglomeraat. Alles was tot in de puntjes geregeld. Volle zaal, goed geluid, lekker eten, fijne koffie. Het publiek bestond uit marketeers, communicatie- en mediamensen. Het onderwerp: de balans tussen technologie en creativiteit. Ik hield er een vurig pleidooi voor de verhalende kant van marketing als gezond tegenwicht voor het opkomend datadeterminisme.

Grootste gemene deler

In een wereld die wordt gedomineerd door data worden verhalenvertellers naar de achtergrond gedrongen. Het helpt niet dat ze worden geassocieerd met de traditionele reclame-industrie die van alle kanten onder druk staat. Wat ook niet helpt is dat data-gedreven marketing veel beter meetbaar is.

Toch valt er ook over verhalen veel te vertellen. Kleine verhalen genoeg. Waar zijn de grote verhalen? En waarom is het belangrijk om die te blijven vertellen?

Ik zeg niet dat we meteen met z’n allen in de purpose-modus moeten schieten. Wat ik bedoel is dat merken moeten blijven nadenken over de grootste gemene deler die voor iedereen zichtbaar is. Datgene wat cultureel resoneert bij een grote groep waartoe iemand zich wil verhouden.

Digitalisering maakt het mogelijk om als merk steeds meer kleine verhaaltjes te vertellen. Afhankelijk van de plek, je stemming, historie et cetera krijgen we precies dat te horen wat ons op dat moment past. Dat is prachtig en vooral effectief wanneer we in de koopmodus zitten.

Grote gedeelde verhalen

Maar we willen ons niet alleen laten voorlichten of inspireren door wat iemand speciaal (en alleen) tegen ons zegt. We willen ons ook verhouden tot wat zichtbaar is voor iedereen. De Amerikaanse wetenschapper Suk Young-Chwe laat in zijn boek ‘Rational Ritual’ uit 2001 zien waarom het delen van een gemeenschappelijk verhaal belangrijk is. Als iemand in een café een bier besteld waarvan hij weet dat het door de meeste anderen om hem heen als ‘kwaliteitsbier’ wordt gezien, dan zal hij het eerder overwegen.

Grote gedeelde verhalen helpen ons om te zien hoe anderen de wereld zien. En daar passen we ons gedrag op aan. Als we ons alleen laten leiden door de kleine, op onze eigen voorkeuren toegesneden verhaaltjes, missen we de bevestiging van wat er in een groep leeft. Het grote verhaal is een spiegel die we nodig hebben om ons eigen gedrag te bekijken. En ons te gedrag af te stemmen op dat van de groep.

Ingebeelde werkelijkheden.

Veel recenter wees Yalom Harari ons op het cruciale kenmerk van de menselijke soort. Wij laten ons niet alleen leiden door objectiviteit (wat is) of subjectiviteit (wat ik denk dat is), maar vooral door intersubjectiviteit: door ‘ingebeelde werkelijkheden’, ficties die groepen met elkaar delen en in stand houden.

De hoogtijdagen van de commercial komen nooit meer terug. Maar gooi het grote verhaal niet met het badwater weg.

Reacties:

Ook een reactie plaatsen? Word lid van Adformatie!

Word lid van Adformatie → Login →
ron meijer
Het grote verhaal is zoek omdat er bijna geen mensen meer rondlopen die het kunnen verzinnen en geen bedrijven die het nog kunnen vertellen. Geen CEO die z'n nek nog durft uit te steken met Wall Street in die nek. Zie Polman. Purpose marketing is een mooi verhaal maar, een enkel uitzondering daargelaten, ook een sprookje.
Lees meer Lees minder
**Bold** _italic_
Uw emailadres wordt uitsluitend gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is alleen zichtbaar voor de redactie.
Advertentie