Premium

Kledingwinkelketen CoolCat vraagt faillissement aan

Strategie om retailformule te transformeren tot 'entertailer' leidt schipbreuk.

Alweer een winkelketen legt het loodje. Na Intertoys en MyCom is het ditmaal de beurt aan CoolCat, de kledingzaak van mode-ondernemer Ronald Kahn. Net als veel andere winkelketens kampt het bedrijf met 'zeer uitdagende" marktomstandigheden. Het bedrijf sloot jaren achtereen met 'aanzienlijke verliezen'. De warme en lange zomer van 2018 en de tot dusver zachte winter van 2019 gaven het laatste zetje. Bij CoolCat werken in totaal 1450 mensen, waarvan 1180 in Nederland.

Halvering van verliezen

CoolCat is onderdeel van investeringsbedrijf CoolInvestments, waartoe ook America Today en MS Mode behoren. De laatste ging in 2016 failliet en maakte toen een doorstart. Bij de presentatie van de jaarcijfers vorig jaar was er nog een optimistisch geluid te horen. In een persbericht dat toen werd verspreid staat te lezen: 'De drie ketens hebben roerige jaren achter de rug, maar worden nu gekenmerkt door optimisme en zijn klaar voor toekomstig succes

CoolCat voerde in 2016 maatregelen door die onder andere waren gericht op het verkleinen van de winkelvoorraden en sluiten van slecht renderende filialen. Dit resulteerde in een halvering van de verliezen, van 10 miljoen euro in 2016 naar 5 miljoen euro in 2017. Op basis van dit herstel werd de verwachting uitgesproken dat in 2018 een break-even kon worden bereikt. 'Te meer daar ook de online omzet en marges zich zeer positief ontwikkelen.'

Entertailer

Tevens zette Coolcat in op een nieuwe marketingstrategie, waarbij retail en entertainment nauw op elkaar zouden moeten aansluiten. Dit door local heroes als Ronnie Flex aan het retailmerk te verbinden, niet alleen als ambassadors maar ook als vormgever van design en collecties. Coolcat zou zich hierdoor transformeren tot, zo heette het, 'dé entertailer'.

Het faillissement wordt naar verwachting dinsdag door de rechter uitgesproken en geldt voor de vennootschappen CoolCat Fashion en CoolCat Nederland. De buitenlandse entiteiten van CoolCat vallen buiten het faillissement. Er wordt gekeken of een doorstart van de keten mogelijk is.

CoolCat telt in Nederland 80 winkels. Daarnaast heeft de keten zeventien winkels in België, zes in Frankrijk en twee in Luxemburg. Verder heeft CoolCat in deze landen en in Duitsland een webshop. De winkels en de webshop van CoolCat blijven tot nader order open.

premium

Word lid van Adformatie

Om dit artikel te kunnen lezen, moet je lid zijn van Adformatie. 15.000 vakgenoten gingen jou al voor! Meld je ook aan met een persoonlijk of teamabonnement.

Ja, ik wil een persoonlijk abonnement Ja, ik wil een teamabonnement
Advertentie