Deze non-profitorganisaties genereren de meeste online buzz in 2019

Eindejaarslijstjes, met in deze serie de onderzoeksresultaten van de online successen in vier verschillende branches.

123rf

Tekst: Lacheany Powel (OBI4wan)

2019 is bijna ten einde. Traditiegetrouw presenteert Adformatie, in samenwerking met OBI4wan, de onderzoeksresultaten van de online successen binnen verschillende branches. In deze editie duiken we in de data om erachter te komen hoe non-profit organisaties er het afgelopen jaar in slaagden om online buzz te genereren. Waar spraken we het afgelopen jaar over en welke ontwikkelingen zien we terug? We nemen je mee in de top-10 van dit jaar.

De top-10 meest besproken non-profit organisaties

Voor de tweede keer op rij is het Rode kruis geëindigd op de eerste plek. Na vorig jaar op plek zes te staan, mag de Hartstichting nu trots zijn met een welverdiende tweede plek in de lijst. Bijna alle genoemde namen kregen vorig jaar al veel online buzz en stonden in de top-10 lijst. Nieuwe binnenkomer dit jaar is KiKa Kinderkankervrij, die binnenkomt op een een mooie vierde plek.

lijst

Veel aandacht voor rookvrij Nederland

De Hartstichting werd dit jaar volop genoemd in de berichtgeving. Een mooie actie van de stichting was het introduceren van meetlocaties waar iedereen gratis terecht kon om de bloeddruk te meten. De hartstichting geeft aan dat het belangrijk is om je bloeddruk te meten, omdat een te hoge bloeddruk niet voelbaar is, maar wel gevaarlijk kan zijn. Om het meten van de bloeddruk voor iedereen toegankelijk te maken introduceerden zij deze meetweek. De metingen werden voornamelijk bij de HEMA uitgevoerd, maar ook op andere locaties kon je tijdens deze week terecht. Veel mensen hebben van deze mogelijkheid gebruik gemaakt en lieten dit weten op social media.

Naast de meetlocaties die de stichting bij de HEMA plaatste, was ook het initiatief voor de rookvrije generatie behoorlijk populair.  Samen met het longfonds en KWF kankerbestrijding introduceerde de Hartstichting als alliantie Nederland rookvrij (ANR) een campagne voor een rookvrije generatie. Daarnaast ging er ook een petitie rond om zoveel mogelijk buurten rookvrij te maken en een generatie te realiseren waarin men niet meer (over)lijdt aan roken. Veel sportclubs, speelplekken en schoolpleinen hebben nu een rookvrij beleid. Online werd er vanaf de start van de campagne veel geschreven en gedeeld naar aanleiding van het initiatief. Op social media gaven veel mensen aan er blij van te worden en bleek ‘Nederland rookvrij’ een hot topic.

Rookvrije generatie

Een Gouden Loeki voor de Dierenbescherming

De Ster Gouden Loekie van 2018 is begin dit jaar uitgereikt aan de Dierenbescherming. De jaarlijkse “Help ons redden”-campagne heeft in het najaar van 2018 de aandacht getrokken door het verhaal van Binck. In de campagne was de hond, die er verwaarloosd bij liep en later gered werd, te zien. Vanaf het moment dat de nominatie kenbaar werd gemaakt tot de uitreiking in januari bleven er berichten over komen. Op marketing- en communicatiewebsites werden meerdere artikelen gedeeld over de Dierenbescherming en haar Gouden Loeki. Bij de nominatie gaf het goede doel aan trots te zijn op het feit dat zij met belangeloze hulp en een beperkt budget toch zo een prestatie hebben behaald.

Dierenbescherming

Natuurmonumenten gaat voor verbeterde melkveehouderij

Natuurmonumenten is in februari dit jaar een samenwerking aangegaan met zuivelcoöperatie FrieslandCampina. De reden voor dit partnerschap is een meer natuurvriendelijke melkveehouderij. Het is de bedoeling dat de boeren binnen de melkveehouderij meer rekening houden met kwetsbare planten en dieren. Online werd er zowel op social media als op branchegerichte fora en websites over de samenwerking gesproken. De meningen over het partnerschap waren echter verdeeld. Een groot deel van de melkveehouderij boeren in het land zijn aangesloten bij de zuivelcoöperatie, wat zal betekenen dat de afspraken tussen de twee partijen ook van grote invloed zijn op heel de melkvee industrie.

Over dit onderzoek

Voor de resultaten in dit onderzoek is het aantal online berichten over de non-profitorganisaties op marketing- en communicatie websites, blogs en social media bekeken. Daarnaast is er gekeken naar het sentiment en is de hoeveelheid positieve berichten meegenomen.

Bij het tot stand komen van deze top-10 zijn de volgende organisaties meegenomen:

Alpe d’Huzes, Amnesty International, Artsen zonder Grenzen, CliniClowns, Cordaid, Dierenbescherming, Greenpeace, Hartstichting, Kerk in Actie, KiKa Kinderkankervrij, KWF Kankerbestrijding, Leger des Heils, Natuurmonumenten, Nierstichting, Oxfam Novib, Plan Nederland, Rode Kruis Nederland, Save the, children, Stichting Ouderenfonds, Terre des Hommes, UNICEF, War Child, Wereld Natuur Fonds

Plaats als eerste een reactie

Ook een reactie plaatsen? Word lid van Adformatie!

Word lid van Adformatie → Login →
Advertentie