ANP eist dwangsom van Novum

Het Algemeen Nederlands Persbureau (ANP) heeft de rechter gevraagd persbureau Novum Nieuws een dwangsom op te leggen, om te voorkomen dat Novum illegaal gebruik blijft maken van zijn berichtgeving.

Helaas hebben we niet meer de rechten op de originele afbeelding
adformatie

Ook eist het ANP een voorschot van 50.000 euro voor de schade die het door toedoen van Novum heeft geleden. Gisteren was er een kort geding dat het ANP bij de rechtbank in Amsterdam tegen Novum heeft aangespannen.

Het ANP wil voorkomen dat Novum nog langer via toegangscodes waarvan de organisatie geen gebruik mag maken, inbreekt in de ANP-computers. Volgens advocaat J. van Manen van het ANP blijkt uit onderzoek dat Novum dat voor langere tijd heeft gedaan. Met digitale detectie, tekst- en tijdanalyse en met getuigenverklaringen is volgens het ANP vastgesteld dat Novum zich dagelijks met codes die het niet mag gebruiken, illegaal toegang heeft verschaft tot de besloten nieuwsvoorziening.

Het ANP heeft becijferd dat het door toedoen van Novum in elk geval een miljoen euro omzet heeft verloren. De raadsvrouw van Novum, J. Seignette, betoogde dat het ANP daar zelf schuld aan heeft. Het nationale persbureau had toen ze de zaak ontdekte Novum kunnen. In plaats daarvan koos het ANP ervoor ‘met oneigenlijke middelen' een dossier tegen Novum op te bouwen. Het ANP wil de betrekkelijk jonge concurrent ‘de grond inboren' met deze kwestie, aldus Seignette. De affaire heeft Novum al de nodige schade berokkend, zei Seignette. Nadat de zaak in de publiciteit is gekomen, hebben potentiële klanten gezegd dat zij de afloop ervan willen afwachten. Daarmee heeft het ANP zijn doel bereikt, meent Seignette.

De rechter doet uitspraak op 11 november.

Plaats als eerste een reactie

Ook een reactie plaatsen? Word lid van Adformatie!

Word lid van Adformatie → Login →
Advertentie