Einde aan scheiding omroepen

De scheiding binnen het omroepbestel tussen A- en B-omroepen behoort vanaf 2010 tot het verleden. Minister Ronald Plasterk (Media) ontwerpt een systeem waarin de zendtijd en het budget van omroepen direct wordt gekoppeld aan het ledental.

Helaas hebben we niet meer de rechten op de originele afbeelding
adformatie

Dat heeft het kabinet vrijdag besloten. De huidige A-status gaat uit van een minimum van 300.000 leden, de B-status van 150.000 en daaronder bestaat er nog een aspirantstatus. Als omroepen onder een grens zakken, verliezen ze opeens wezenlijk meer zendtijd en daaraan gekoppeld budget. Die situatie vindt Plasterk ongewenst.

De bewindsman is verder van plan het programmaversterkingsbudget, waarover de overkoepelende organisatie van alle zendgemachtigden beschikt, op te schroeven van 25 naar 30 procent van het totale omroepgeld. Die organisatie, de Nederlandse Publieke Omroep (NPO), krijgt zo meer geld om eventuele gaten in de programmering op te vullen.

Het CDA vindt het plan om omroepgelden anders te verdelen onnodig. Volgens Kamerlid Joop Atsma zorgt dat onderdeel uit de medianota van de bewindsman voor onrust bij de afzonderlijke omroepen en voor extra bureaucratie (ANP).

Plaats als eerste een reactie

Ook een reactie plaatsen? Word lid van Adformatie!

Word lid van Adformatie → Login →
Advertentie