Prominenten willen strenger alcoholbeleid

Enkele prominenten doen in een open brief aan de informateurs Donner en Leijnse een oproep voor een strenger alcoholbeleid. De prominenten vragen aandacht voor de toenemende vanzelfsprekendheid van het alcoholgebruik, in het bijzonder onder jongeren.

Helaas hebben we niet meer de rechten op de originele afbeelding
adformatie

Nieuwe gegevens over het alcoholgebruik onder kinderen en jongeren en over de invloed van alcoholreclame geven aan dat overheidsingrijpen juist nu noodzakelijk is. Een dergelijk ingrijpen beschouwen de ondertekenaars van deze open brief als een unieke kans om het normen- en waardendebat concrete inhoud te geven. Ondergetekenden dringen er bij de informateurs op aan om zich in het regeerakkoord duidelijk uit te spreken voor een intensivering van het bestaande alcoholbeleid. Accent dient daarbij te liggen op het terugdringen van het alcoholgebruik onder jongeren.

Drie voorgestelde maatregelen:1. Alcoholreclamebesluit invoeren

Zo spoedig mogelijk invoeren van het voorliggende Alcoholreclamebesluit dat ontworpen is door het departement van VWS. Dit besluit is gebaseerd op kamerbrede moties uit 2001 en heeft tot doel om alcoholreclame en alcoholsponsoring die minderjarigen bereikt te verbieden. Ook het stunten met de prijzen van alcoholhoudende drank door slijters, supermarkten en horeca wordt met het besluit tegengegaan.

2. Beschikbaarheid breezers beperken

Het beperken van de beschikbaarheid van alcoholhoudende mixdranken (de breezers), door de verkoop ervan in laagdrempelige locaties, zoals de supermarkten en sportkantines, aan banden te leggen. Verkoop ervan dient, evenals de sterke gedistilleerde dranken, beperkt te worden tot de slijter en de horeca. Supermarkten dienen zich te beperken tot de verkoop van bier en wijnproducten.

3. Ouders beter bereiken

Intensiveren van voorlichtingsprojecten over alcohol waarbij ouders een grote rol spelen. Er dient meer geld beschikbaar te komen voor het experimenteren met wijk- en buurtgerichte alcoholpreventie in navolging van succesvolle projecten in het buitenland.

De prominenten zijn o.a. Margreeth de Boer, burgemeester Leeuwarden, Wim Deetman, burgemeester gemeente Den Haag, Jacobine Geel, theoloog, programmamaker tv NCRV, Angela Groothuizen, zangeres, presentatrice en Agnes Kant, lid Tweede Kamerfractie SP.

Bron: ANP

Plaats als eerste een reactie

Ook een reactie plaatsen? Word lid van Adformatie!

Word lid van Adformatie → Login →
Advertentie