‘Informatiehuishouding overheid rammelt’

Het informatiebeheer bij de overheid rammelt. De rijksoverheid moet hierin snel haar verantwoordelijkheid nemen en ingrijpen, constateert de Erfgoedinspectie.

Helaas hebben we niet meer de rechten op de originele afbeelding
adformatie

De inspectie uitte de kritiek in haar jaarverslag, dat OCW-minister Van der Hoeven deze week naar de Kamer heeft gestuurd. Hoewel overheidsorganisaties ieder hun eigen verantwoordelijkheid hebben voor de informatiehuishouding, is het volgens de dienst de hoogste tijd dat het kabinet komt met een visie en een aantal 'strategische kernbeslissingen'.

Veel overheidsorganisaties blijken nog niet te voldoen aan de 'beginselen voor behoorlijk bestuur' als het gaat om informatiebeheer. De inspectie vindt dat het belang van een goede informatievoorziening voor het functioneren en de betrouwbaarheid van de overheid ernstig wordt onderschat. Weliswaar wordt steeds meer informatie in documenten en ict-systemen vastgelegd, meer het 'beheersen en benutten' daarvan blijkt volgens het controleorgaan steeds vaker een struikelblok.

De toenemende chaos zou leiden tot diverse problemen. Zo dreigt de kwaliteit van het bestuur in de knel te raken. “Als de informatievoorziening niet goed functioneert, functioneert de overheid zelf ook niet goed,”? verklaart de inspectie. “Informatie van de overheid moet daarom volledig, betrouwbaar, beschikbaar en toegankelijk zijn. Informatie is dus wezenlijk voor een goed functionerende overheid, openbaarheid van bestuur en democratische controle.”? (Sdu Overheidsinformatie)

Plaats als eerste een reactie

Ook een reactie plaatsen? Word lid van Adformatie!

Word lid van Adformatie → Login →
Advertentie