Kuddedieren wijzen jongeren op groepsdruk

Gnoes, geiten en lemmingen - allen erkende kuddedieren - spelen een hoofdrol in een nieuwe overheidscampagne met de boodschap “Wees geen meeloper, maar geef je mening als het om veiligheid gaat”?.

Helaas hebben we niet meer de rechten op de originele afbeelding
adformatie

De campagne moet jongeren bewust maken dat ze als meeloper met een groep soms fout of crimineel gedrag vertonen. Deze campagne wil deze groepsdruk bespreekbaar maken. Ook in deze campagne zit weer een optreden van rechercheur De Cock en rapper Yes-R. De campagne 'wat voor kuddedier ben jij?' is dan ook de opvolger van de 'Wat voor een eikel ben jij? '-campagne. De campagne valt onder de bredere campagne Nederland Veilig, die voortkomt uit het veiligheidsprogramma waarin het kabinet diverse maatregelen heeft gebundeld om de veiligheid in Nederland te vergroten. Nederland Veilig past binnen het kabinetsbeleid waarin mensen worden gewezen op hun eigen verantwoordelijkheid om Nederland veilig te maken, naast wat de overheid doet.

De 'wat voor een eikel ben jij'-campagne wilde jongeren laten nadenken over waar zij zelf de grens leggen bij al dan niet acceptabel gedrag. De kuddedier-campagne gaat een stap verder: nu gaat het erom dat jongeren voor hun eigen mening durven uitkomen, een mening die soms haaks staat op de groepsnorm. Deze campagne wil in ieder geval deze groepsdruk bespreekbaar maken.

De campagne bestaat uit een televisiespot, radiospotjes en artikelen voor free publicity trajecten. Daarnaast is er de website met informatie voor jongeren en games. Verder vindt een t-shirtwedstrijd plaats en wordt op een scholenwedstrijd gehouden, waarbij leerlingen een rap kunnen maken over groepsgedrag en veiligheid. De campagneperiode loopt tot januari. De creatieve invulling van de campagne is verzorgd door het reclamebureau PPGH/JWT. Met de campagne is een bedrag gemoeid van ruim een miljoen euro.

Plaats als eerste een reactie

Ook een reactie plaatsen? Word lid van Adformatie!

Word lid van Adformatie → Login →
Advertentie