Campagne jongeren en drank gericht op ouders

Minister Hans Hoogervorst van Volksgezondheid heeft dinsdag de aftrap gegeven van een campagne die alcoholgebruik bij kinderen, vanaf twaalf jaar, moet tegengaan.

Helaas hebben we niet meer de rechten op de originele afbeelding
adformatie

Europees onderzoek uit 2004 wees uit dat nergens in Europa jongeren zoveel drinken als in Nederland. De Oostenrijkse jeugd eindigde in de ranglijst op de tweede plaats en de Belgen op plaats drie. Alcoholgebruik kan bij de jongeren de hersenen beschadigen. Ook kunnen hun schoolprestaties erdoor verslechteren. Jeugdigen die al vroeg beginnen met drinken, lopen op latere leeftijd meer kans probleemdrinkers te worden. Vandaar wil het ministerie ingrijpen.

De campagne is opgezet door het Trimbos-instituut en het NIGZ, instellingen die zich bezig houden met verslavingsproblemen en geestelijke gezondheidszorg. Ze pleiten ervoor om jongeren pas na hun zestiende jaar te laten beginnen met drank. De campagne is vooral gericht op ouders. Zij weten volgens de instellingen vaak niet wat de gevaren van drinken op jonge leeftijd zijn. Het Trimbos-instituut stelt dat er sterke aanwijzingen zijn dat een strenge houding van ouders leidt tot minder alcoholgebruik bij kinderen.

Minister Hoogervorst erkende dinsdag de afgelopen vier jaar weinig te hebben kunnen doen aan terugdringing van alcoholgebruik, ook bij jongeren. Hij vond steeds een meerderheid van de Tweede Kamer tegenover zich. Met name het CDA zal volgens de minister in de komende kabinetsperiode een andere opstelling kiezen. Zo wordt er in de Kamer nu al gesproken over een gedeeltelijk verbod op alcoholreclame, een onderwerp waar tot voor kort geen meerderheid voor te vinden was.

Het Centraal Bureau Levensmiddelen (CBL) die de belangen vertegenwoordigt van de supermarkten waar drank over de toonbank gaat, steunt de campagne. Volgens een woordvoerster is het belangrijk dat ouders en jongeren in Nederland leren accepteren dat drank onder de 16 jaar taboe moet zijn. (ANP)

Plaats als eerste een reactie

Ook een reactie plaatsen? Word lid van Adformatie!

Word lid van Adformatie → Login →
Advertentie