Campagne moet oude gebouwen redden

Stedenbouwkundigen, lokale overheden en bewonersorganisaties gaan een gezamenlijke campagne voeren om oude en bijzondere gebouwen in Amsterdam voor teloorgang te behoeden.

Helaas hebben we niet meer de rechten op de originele afbeelding
adformatie

Op 28 augustus begint de campagne 'Nieuw leven voor oude gebouwen', die moet voorkomen dat bepaalde gebouwen ten prooi vallen aan de sloophamer. De reddingsactie vraagt aandacht voor de toekomst van het cultureel erfgoed in Amsterdam. De vrees bestaat dat kerken, scholen en industriële gebouwen uit het stadsbeeld verdwijnen, omdat ze hun oorspronkelijke functie kwijtraken.

De campagne roept mensen op een nieuwe bestemming te bedenken, waardoor deze gebouwen voor de stad behouden blijven. Het project is een initiatief van de Stichting Agora Europa, die daarvoor samenwerking zocht met tal van organisaties op het gebied van architectuur en stedenbouw.

Diverse prominente Amsterdammer hebben hun steun verleend aan de actie, onder wie wethouder Tjeerd Herrema (Volkshuisvesting), oud-burgemeester Ed van Thijn en schrijver Geert Mak.

Een team van deskundigen heeft 28 Amsterdamse gebouwen geselecteerd die een nieuwe bestemming waard zouden zijn. Daaronder bevinden zich de Shell-toren in Amsterdam-Noord, het Vondelparkpaviljoen waaruit het Filmmuseum binnenkort vertrekt, ROC-scholen uit de zestiger jaren en het GAK-gebouw in stadsdeel Bos en Lommer. (ANP)

Plaats als eerste een reactie

Ook een reactie plaatsen? Word lid van Adformatie!

Word lid van Adformatie → Login →
Advertentie