‘Consumenten hebben moeite met lezen financiële bijsluiters’

Consumenten vinden het lastig om de financiële bijsluiters te ontcijferen. Dat concludeert de Consumentenbond naar aanleiding van een quiz onder bezoekers van de website consumentenbond.nl.

Helaas hebben we niet meer de rechten op de originele afbeelding
adformatie

De financiële bijsluiter geeft uitleg bij financiële producten zoals hypotheken of beleggingsfondsen. Hoe dieper een erbij getekend mannetje buigt, hoe meer risico’s aan het product kleven. De deelnemers aan de kregen twee bijsluiters te zien: die van een hypotheek met garantieverzekering en een bijsluiter van een beleggingshypotheek. Ook moesten ze vragen beantwoordden over de financiële producten die zij zelf onlangs aanschaften.

Het is taaie stof. Dat blijkt volgens de bond uit het feit dat slechts 165 bezoekers van de website zich hebben gewaagd aan het doorworstelen van alle informatie. Slechts één iemand die aan de Quiz Financiële Bijsluiter deelnam heeft alle vragen van het inhoudelijke gedeelte goed beantwoord.

Twintig deelnemers wisten het juiste antwoord op de vraag wat de kostenverschillen waren van de twee producten. Ook gaf maar eenderde het goede antwoord over het risico van de producten. “Het is duidelijk, dat je nooit alleen moet uitgaan van de bijsluiter. Elke situatie is anders, dus een persoonlijk advies is essentieel.” (Algemeen Dagblad)

Plaats als eerste een reactie

Ook een reactie plaatsen? Word lid van Adformatie!

Word lid van Adformatie → Login →
Advertentie