'Miscommunicatie grootste oorzaak faalkosten bouw'

De bouwsector schrijft de oorzaak van deze faalkosten voornamelijk toe aan gebrekkige gegevensuitwisseling en communicatie (21%), alsmede aan te weinig aandacht voor uitvoerbaarheid in de ontwerpfase (20%). Dit blijkt uit onderzoek van USP Marketing Consultancy onder het BouwPanel.

Helaas hebben we niet meer de rechten op de originele afbeelding
adformatie

De 'post' faalkosten in de bouw wordt op 6 miljard euro ingeschat, wat volgens USP Marketing Consultancy neerkomt op 10% van de bouwomzet. In de communicatie speelt de gegevensuitwisseling volgens de onderzoekers een belangrijke rol: het bouwproces is wat betreft aantal partijen en deelprocessen bijzonder complex. Al deze min of meer losse partijen en processen moeten gecoördineerd en op elkaar worden afgestemd worden: waar zich veel afstemmingsmomenten voordoen, is het risico op 'falen' ook groot. De aandacht voor gegevensuitwisseling is dus essentieel en standaardisatie of uniformiteit is zeer belangrijk. ICT-oplossingen zouden hier volgens USP een belangrijke rol in kunnen spelen.

Tijdens de ontwerpfase zou volgens de onderzoekers onvoldoende aandacht zijn voor de uitvoerbaarheid waardoor onnodig veel fouten (faalkosten) gemaakt worden. Dit vindt USP opvallend want de scheiding in een ontwerpende en uitvoerende partij wordt niet zelden gekozen vanuit kostentechnisch oogpunt: met een onafhankelijk ontwerp in de hand kan een 'voordelige' uitvoerende partij gekozen worden. Overigens is het niet zo dat alleen de uitvoerders (aannemers) dit als oorzaak toewijzen: ook de ontwerpers (voorschrijvers) zelf zien duidelijk winst in meer aandacht voor de uitvoerbaarheid van het ontwerp. Voor de opdrachtgevers is het zelfs de belangrijkste veroorzaker (19%) van faalkosten; gevolgd door de veronderstelling dat het leveren van kwaliteit aan de eindgebruiker niet centraal staat (14%). Ook voor voorschrijvers is dit een belangrijke oorzaak (15%); voor de aannemers echter weer een stuk minder (5%). De respondenten wijzen ook nog naar het ‘Programma van Eisen’ dat veelal van onvoldoende kwaliteit zou zijn en daardoor voor onnodig veel aanpassingen tijdens het bouwproces zorgt (13%).

Plaats als eerste een reactie

Ook een reactie plaatsen? Word lid van Adformatie!

Word lid van Adformatie → Login →
Advertentie