‘IC’ers moeten hun invloed niet onderschatten’

Communicatie hield donderdag 7 februari een Praktijkdag over communicatie en verandering. Een onderwerp dat leeft, want met meer dan honderd deelnemers zaten de workshops in de Silverijn in Utrecht bomvol.

Helaas hebben we niet meer de rechten op de originele afbeelding
adformatie

In de workshops konden IC-professionals en hun collega’s, zoals HR-managers, organisatieadviseurs, of lijnmanagers, ingaan op de soms lastige facetten van verandering.

Dat ging in een groot aantal sessies, met gerenommeerde sprekers uit het vakgebied. Frithjof de Haan, oprichter van de Maatschap voor Communicatie, sprak over het meten van draagvlak voor verandering. Tibor van Bekkum, oprichtend partner van adviesbureau Valuebridge en gespecialiseerd in positioneringsstrategie en identiteitontwikkeling, ging in op de rol van identiteit en identificatie bij veranderingen.

Jacco van den Berg (foto), specialist op het gebied van performance- en competentiemanagement en leiderschapsontwikkeling, sprak over de rol van het management bij veranderingen. ‘Bij veranderingen is het belangrijk wat er tussen de oren van het management gebeurt’, zegt Van den Berg. ‘Een manager kan veranderingen stimuleren, als hij erin gelooft, maar ook tegenhouden als hij er weerstand tegen heeft. Bijvoorbeeld als hij angstig is om iets nieuws te omarmen. Als de communicatiespecialist inzicht heeft in de denkbeelden van het management, kan die daarop interveniëren.’

Van den Berg vindt het opvallend dat een aantal aanwezige IC’ers nog erg twijfelde over de mogelijkheden. ‘Daar kregen we, vooral in de tweede sessie die we hebben ingelast, een aantal vragen over. Sommigen vroegen zich af of het wel een taak is voor communicatie om iets met weerstand in de organisatie te doen. Dat is toch iets voor de leiding van de organisatie, zeiden ze. Dat vind ik een nogal nauwe taakopvatting. Ze zouden in ieder geval kunnen signaleren, maar ook kunnen optreden. IC’ers moeten hun invloed op dit soort processen niet onderschatten.’

De aanhoudende belangstelling voor verandervraagstukken maakt dat Communicatie op 23 mei wederom het congres iChange zal organiseren.

Plaats als eerste een reactie

Ook een reactie plaatsen? Word lid van Adformatie!

Word lid van Adformatie → Login →
Advertentie