Macho vrouwen, gevoelige mannen

Mannen willen zich ontwikkelen in vrouwentalenten en vice versa.

Helaas hebben we niet meer de rechten op de originele afbeelding
adformatie

Mannelijke werknemers willen zich ontwikkelen in de talenten ‘communicatief’ en ‘empathisch’. Dat zijn typisch talenten waar vrouwen hoog op scoren. Anderzijds geven vrouwelijke werknemers aan zich te willen ontwikkelen in hun zelfverzekerdheid, overtuigingskracht en visie; talenten die mannen zichzelf vaker toedichten.

Dat is een van de uitkomsten uit het onderzoek naar het onderwerp ‘Talent’. Voor dit onderzoek bevroeg Motivaction in opdracht van NRC Carrière ruim 600 hoogopgeleide werknemers in loondienst.

Verschillen

Het stereotype beeld dat heerst over mannen en vrouwen lijkt te worden bevestigd: mannen zeggen vaker dan vrouwen te beschikken over de talenten ‘analytisch’, ‘zelfverzekerd’ en ‘actie- en prestatiegericht’ en willen zich ontwikkelen in de talenten ‘communicatief’ en ‘empathisch’.

Vrouwen zeggen vaker dan mannen meer verantwoordelijk, empathisch en communicatief te zijn en zich te willen ontwikkelen in hun zelfverzekerdheid, overtuigingskracht en visie.

Aangeboren of aangeleerd?

Maar of de talenten die mannen en vrouwen bezitten c.q. node missen in hun werk nou aangeboren zijn of aangeleerd blijft de vraag. Het mogelijke antwoord kwam een jaar gelden uit .

Wat bleek? De verschillen tussen mannen en vrouwen zijn niet consistent en groot genoeg voor het stereotype van de onderlinge verhoudingen, ergo het adagium &;Mannen komen van Mars, vrouwen van Venus&;. Ze komen gewoon allebei van planeet Aarde.

De onderzoekers zochten naar bewijs van karaktereigenschappen die betrouwbaar genoeg zouden kunnen zijn om iemand te categoriseren als man of vrouw. Maar wat betreft psychologische aspecten (waaronder extraversie, openheid, altruïsme, emotionele stabiliteit en consciëntieusheid) komen mannen en vrouwen duidelijk van dezelfde planeet, aldus de onderzoekers.

Opvoeding

Aangeleerd dus!  toen ze in het onderwerp dook.

Nieuwe inzichten uit de hersenwetenschap en epigenetica laten zien dat we zogenaamde sekseverschillen tijdens de opvoeding zelf creëren, doordat we onze kleine talentjes m/v van kleins af aan anders opvoeden. 

Plaats als eerste een reactie

Ook een reactie plaatsen? Word lid van Adformatie!

Word lid van Adformatie → Login →
Advertentie