Lobbyist Kevin Zuidhof onder vuur vanwege ‘belazeren’ Kamerleden

Update 16 februari 2018: Er is naar aanleiding van de aantijgingen tegen Kevin Zuidhof, onderzoek uitgevoerd door de klachtencommmissie van de BVPA, de beroepsvereniging voor lobbyisten. Die oordeelt dat Zuidbroek inderdaad onjuiste informatie heeft verstrekt, die beter had moeten checken, maar dat hij te goeder trouw en professioneel heeft gehandeld en er geen aanleiding is tot het nemen van maatregelen jegens Zuidhof. Zie voor de uitgebreidere verklaring van de BVPA onderaan.

Na een lang en intensief lobby-traject besloot Edith Schippers in oktober, op de laatste dag van haar ministerschap, alsnog om het dure medicijn tegen taaislijmziekte Orkambi op te nemen in het basispakket. Kosten: 17.000 euro per patiënt per jaar.

Lobbyist Kevin Zuidhof, die in Den Haag het bureau IvCB heeft, had verteld dat de betrokken farmaceut, Vertex, heel veel geld in research had geïnvesteerd. Het bedrijf zou in één kwartaal winst hebben geboekt, niet vaker.

Met name PVV-Kamerleden Fleur Agema en Karin Gerbrands, die graag laten zien iets voor patiënten met taaislijmziekte te willen doen, waren daar gevoelig voor: ‘Vertex is “geen cowboy”,’ zei Agema bij Pauw.

NRC Handelsblad heeft nu onthuld dat de claims van Zuidhof over de winstgevendheid onjuist waren. Gerbrands: ‘Ik voel me gewoon belazerd. Deze farmaceut is blijkbaar net zo erg als de anderen.’

Zuidhof weigert, vanwege zijn vertrouwelijkheidsrelatie met Vertex, in NRC op de kwestie in te gaan, net zo min als Vertex zelf.

Van 2002 tot 2007 was Kevin Zuidhof voorzitter van de beroepsvereniging voor public affairs BVPA.

----

Reactie BVPA d.d. 7 februari 2018, naar aanleiding van een onderzoek en oordeel van de klachtencommisie:

Het bestuur van de BVPA onderschrijft de kritische constateringen en oordelen van de onafhankelijke Klachtencommissie over de zogenoemde medicijnenlobby. Het bestuur is van mening dat het gebruik van niet voldoende gecheckte, onjuiste informatie in strijd is met het BVPA-Handvest en daarmee schadelijk voor het aanzien en imago van de gehele beroepsgroep.

In lijn met het advies van de Klachtencommissie concludeert het BVPA-bestuur dat: de concrete informatie over de winstgevendheid van het bedrijf onjuist was, de lobbyist de betrouwbaarheid en accuraatheid van deze informatie onvoldoende heeft gecheckt.

Het bestuur deelt de oordelen en nuanceringen die de Klachtencommissie heeft benoemd, zoals:

- het optreden van de lobbyist is in het algemeen binnen de gebruikelijke professionele normen gebleven, de lobbyist heeft te goeder trouw gehandeld, maar cruciaal is wel dat de lobbyist gehouden is om correcte informatie te verstrekken,
- de informatie over de winstgevendheid van het bedrijf is voor de besluitvorming over de toelating en vergoeding van het medicijn waarschijnlijk niet doorslaggevend geweest,
- waardering voor de wijze waarop Zuidhof heeft gereageerd op de vragen naar aanleiding van het NRC-artikel van 18 november 2017. Daarbij verwijzen we naar de brief die Zuidhof op 20 november 2017 aan de voorzitter van de Tweede Kamer heeft verzonden. Hierin geeft hij direct en zonder voorbehoud aan dat de eerder gegeven informatie niet klopte, dat hij dat betreurt en kondigt hij maatregelen aan, namelijk het aanscherpen van de procedures opdat de Kamer er van verzekerd kan zijn dat informatie die hij namens zijn opdrachtgevers aanlevert altijd volledig correct en betrouwbaar is. 

Tegen deze achtergrond sluit het BVPA-bestuur zich aan bij het advies en het nadere advies van de Klachtencommissie, die geen aanleiding ziet tot het nemen van maatregelen jegens Zuidhof.

 

Plaats als eerste een reactie

Ook een reactie plaatsen? Word lid van Adformatie!

Word lid van Adformatie → Login →
Advertentie