Framingsfout rookverbod horeca

Helaas hebben we niet meer de rechten op de originele afbeelding
adformatie

Verbazingwekkend hoe autistisch de overheid kan zijn. Ja, er zijn grote problemen met het draagvlak voor een in de ogen van veel Nederlanders onnodige en ongewenste maatregel. Ja, de rokers die gedwongen op straat staan vinden dat niet leuk en leveren overlast voor omwonenden op. Ja de kleinere horeca lijdt aan omzetverlies. Ja controle is in de praktijk onuitvoerbaar. Maar nee, het ministerie van VWS speelt mooi weer: er is helemaal niets aan de hand, er wordt goed nageleefd en de controle voldoet. De communicatie van het ministerie over dit onderwerp is geeent op de voorlichtingsgeest van net na de oorlog.
Opmerkelijk is het glibberig gemanoeuvreer van het Koninklijke Horeca Nederlands : nee, ze zijn het niet eens met de acties van de kleine horeca, maar dreigen wel de steun van het verbod op te zeggen als er geen verzachtemde maatregelen worden genomen. En die acties in Den Bosch kunnen trouwens de belangen van andere ondernemers schaden. Hmmmm ik kan daar niet echt chocolade van maken.

Het is volgens mij allemaal fout gegaan bij de verkeerde framing van het probleem-het aanhaken van de maatregel op de ARBO wet. Niet de bezoeker, maar het personeel moet beschermd worden tegen de tabaksrook. Wat een slap argument, zeker als in de kleine zaak al het personeel zelf rookt: nee er kunnen geen uitzonderingen worden gemaakt. Als nu van het begin af aan gewoon was ingezet op het frame 'schadelijkheid van omgevingsrook' en de noodzaak daarvoor in ieders belang maatregelen te nemen, dan was het VWS-verhaal een stuk sterker geweest.
Maar het allerbeste was natuurlijk geweest om deze kwestie gewoon door de branche zelf te laten regelen, met nietrokerscafés of nietrokersruimten waar daar een vraag naar is.
Maar die gedachte past jammergenoeg niet bij een regering die alleen in verbodstermen denkt.

Plaats als eerste een reactie

Ook een reactie plaatsen? Word lid van Adformatie!

Word lid van Adformatie → Login →
Advertentie