Top-fotografen, doe mee aan SO 2013

PANL-voorzitter Ole Christern doet een oproep aan de beste fotografen van Nederland om in te sturen voor SO 2013. Het kan alleen vandaag nog. Door Ole Christern

Helaas hebben we niet meer de rechten op de originele afbeelding
adformatie

Alsof je aan een voetballer vraagt wat z’n beste wedstrijden waren in het afgelopen jaar. Of aan een schilder z’n beste schilderijen, een columnist z’n beste columns of een kok z’n beste gerechten. Met de nieuwe fotografieprijs SO (Selection Of, powered by PANL) vragen we aan fotografen of ze en selectie willen maken van hun beste werk dat ze in het afgelopen jaar hebben gemaakt. Met minimaal 5 en maximaal 12 beelden. De inschrijving kost je helemaal niets en de jury bestaat uit zeer ervaren professionals met liefde voor het vak. Dus geen verdienmodellen om de kas van de vereniging te spekken of om zoveel mogelijk geld over te houden voor een hip duur feest. Ook geen eindeloze hoeveelheid deeljury’s waardoor mensen die hun sporen nog moeten verdienen al moeten oordelen over het werk van anderen. Wel een transparant process door de aanwezigheid van een onafhankelijke journalist die een verslag maakt van de jurydagen. (Het zou mij overigens niet verbazen als we dit model de komende jaren bij meer festivals gaan zien.)

We hebben het dus makkelijk gemaakt om mee te doen, maar ik begrijp de twijfel die ik soms hoor. Fotografen heb ik leren kennen als (zelf)kritische creatieven, vaak weinig opportunistisch. Dat siert ze, maar zit ze tegelijkertijd soms ook in de weg. Daarom deze oproep, omdat ik ook merk dat ze gevoelig zijn voor goede argumenten en een beetje enthousiasme. Een paar belangrijke argumenten om mee te doen heb ik al genoemd, maar de belangrijkste nog niet: kwaliteit.
Als je kijkt hoeveel fotografen met een (professionele) opleiding er in Nederland zijn moet je concluderen dat dat er veel te veel zijn. Daar komt nog eens bij dat door de technische ontwikkelingen fotograferen de laatste jaren alleen maar makkelijker lijkt te zijn geworden. Inderdaad lijkt te zijn geworden, want bij echt goede fotografie gaat het natuurlijk om de fotograaf en niet om het materiaal. Net als bij de voetballer, de schilder, de columnist en de kok. De voetbalschoenen, de kwast, de pen en de ingredienten zijn maar instrumenten. Daarom is het belangrijk om elk jaar een goed beeld te krijgen van wie de beste fotografen zijn van Nederland, zodat zij zich kunnen onderscheiden van de mindere goden. SO maakt een selectie van de beste 40. Hun werk wordt gebundeld in het boek, the Annual, SO2013 (hiervoor vragen we een bijdrage in de kosten). Daarna volgt er een top 3 met goud, zilver en brons en deze winnaars krijgen -naast de nodige publiciteit- een expositie.

Dus iedereen die zichzelf een goede fotograaf vindt:

Ole Christern – voorzitter PANL

Plaats als eerste een reactie

Ook een reactie plaatsen? Word lid van Adformatie!

Word lid van Adformatie → Login →
Advertentie