Liever elevator pitch dan strooigoed

We kennen hem als communicatie-professional allemaal: de elevator pitch. In een kort, gloedvol betoog vertel je waar je naar toe wilt. Je verleidt je toehoorders met een creatief, realistisch en overtuigend plan. Hoe zou zo’n plan voor Nederland er uit zien?

Helaas hebben we niet meer de rechten op de originele afbeelding
adformatie

U en ik zouden op dit moment – een paar weken voor de verkiezingen – zonder enig probleem de elevator pitch van de belangrijkste lijsttrekkers moeten kunnen parafraseren. Misschien zelfs wel kunnen oplepelen.

Hé ja, Sybrand van Haersma Buma, de leider van het CDA, die…… En daar, Emile Roemer, de eerste man van de SP met zijn….. Ha, ook Mark Rutte is inmiddels van de partij, evenals D66-voorman Alexander Pechtold, die met hun liberale agenda…..Diederik Samsom en Jolande Sap bieden alternatieven voor Roemer door….

Het had zo mooi kunnen zijn op de ‘puntje puntje puntjes’. Een visie op de zorg, woningmarkt, pensioenen, schuldencrisis, kortom de Grote Uitdagingen van deze tijd. Maar het blijft voorlopig bij kruimelwerk, dat het niveau van de lokale politiek in ‘Juinen’ niet ontstijgt.

Want waar ging het in het eerste TV-debat en de andere optredens van de politici in de afgelopen weken over? De langstudeerboete met in de hoofdrol Van Haersma Buma , de Europese uitglijder van Roemer (‘over my dead body’), Rutte die alle werkenden over een paar jaar € 1000,- belooft en meer van dat soort ‘revolutionaire’ plannen.

De NOS deed in het eerste lijsttrekkersdebat (zonder Rutte, Roemer en Wilders) nauwelijks moeite het tij te keren met aandacht voor vakantiekiekjes van de lijsttrekkers, die ook nog eens hun – door de campagneteams zeer zorgvuldig geselecteerde - inspiratiebronnen mochten tonen.

Het leverde leuke ‘o-ja-dat-was-toen-televisie’ uit het NOS-archief op, maar kiezers zijn in crisistijd toch echt meer geïnteresseerd in toekomstplannen van politici dan in foto’s van Samsom in een hangmat, Van Haersma Buma bellend op een terras en Pechtold bij een Frans verkeersbord.

Als we zo doorkabbelen tot de verkiezingen op 12 september, dan zal er weinig meer veranderen. Rutte wordt waarschijnlijk weer de grootste, Roemer behaalt op enige afstand zilver en om het brons vechten Samsom, Wilders, Van Haersma Buma en Pechtold.

Vooral voor de middenpartijen dreigen deze verkiezingen uit te gaan als een nachtkaars, met elk een zeteltal van ergens tussen de 10 en 20. Maar gelukkig is er nog hoop: het echte vuurwerk moet nog beginnen. De debatten waarvoor ook Rutte, Roemer en Wilders eindelijk uit de coulissen komen.

Die debatten zouden moeten beginnen met een elevator pitch van de lijsttrekkers, gewoon in twee minuten vertellen waar je met het land naar toe wilt. Een toekomstvisie dus, waarin verplicht thema’s als zorg, innovatie, wonen, arbeidsmarkt en Europa zijn verwerkt. Als ik premier van het land word, dan… In het vervolg van het debat worden één of twee thema’s verder uitgediept.

De kiezer heeft recht op een eerlijk perspectief. Want politici die in deze tijd enkel met allerlei strooigoed komen en onrealistische spierballentaal uitslaan, tonen niet het vereiste lef en leiderschap.

Plaats als eerste een reactie

Ook een reactie plaatsen? Word lid van Adformatie!

Word lid van Adformatie → Login →
Advertentie