
Gemeenten mogen fossiele reclame verbieden in de publiek toegankelijke ruimte. Dat oordeelt de rechtbank vrijdag in de zaak die was aangespannen door de reisindustrie tegen het fossiele reclameverbod van de gemeente Den Haag.
De uitspraak betekent dat de rechtbank alle argumenten van de reisindustrie (ANVR, TUI, D-Reizen en Prijsvrij) heeft verworpen en dat het verbod op fossiele reclame in de algemene plaatselijke verordening (APV) van kracht blijft.
Eerste keer wereldwijd
Vacatures
(Marketing-) en Communicatiemanager
Hanab Energy SolutionsAdviseur arbeidsmarkt RDW Toezicht en Beoordeling
RDWMarketing Manager (Maternity Cover – 6 Months)
ArtipoppeHet is de eerste keer wereldwijd dat een rechtbank zich heeft uitgesproken over een verbod op fossiele reclame. 'De uitspraak bevestigt dat (lokale) overheden noodzakelijke klimaatmaatregelen, zoals een verbod op fossiele reclame kunnen nemen, ook als bedrijven zeggen dat ze daar (financiële) last van hebben', laat Rémi ter Haar, juridisch medewerker van campagnegroep Reclame Fossielvrij, weten. De groep had zich als partij aan de zijde van de gemeente gevoegd.
'Met deze historische uitspraak heeft Den Haag de weg vrijgemaakt voor andere gemeenten om fossiele reclame te verbieden via de lokale verordening. Dit is een doorbraak voor het verbod op fossiele reclame en de gezondheid van mens en planeet.'
Vier argumenten
Tijdens de zitting op 11 april draaide het om vier argumenten. De reisbranche betoogde dat een gemeente niet bevoegd is om zo’n verbod in te voeren; dat een verbod op fossiele reclame in strijd was met de vrijheid van meningsuiting; dat het in strijd was met Europese regels over de interne markt en dat de verordening zelf gebrekkig was. De rechtbank wees alle vier de argumenten af.
De rechter oordeelde onder meer dat de gemeente Den Haag 'voldoende concreet heeft gemaakt dat het reclameverbod een bijdrage kan leveren aan het tegengaan van de effecten van klimaatverandering en aan het verbeteren van de gezondheid van de inwoners en bezoekers van Den Haag'.
Overgangsregeling
Het reclameverbod geldt sinds 1 januari voor producten en merken die fossiele brandstoffen gebruiken, zoals vliegreizen. Bedrijven mogen wel hun merknaam of groene producten aanprijzen op reclamezuilen in de stad. Tot 1 mei is er een overgangsregeling waarin nog geen boetes worden uitgedeeld.
ANVR teleurgesteld
Directeur Frank Radstake van de reisbrancheorganisatie ANVR laat aan het ANP weten teleurgesteld te zijn in de uitspraak. 'We zullen de stukken goed bestuderen en onderzoeken de mogelijkheid om in hoger beroep te gaan.'
Algemeen directeur Arjan Kers van TUI: 'Een verbod op reclame voor vliegvakanties beperkt de informatie die beschikbaar is voor consumenten en ondermijnt hun vermogen om zelf keuzes te maken.'
Reacties:
Om een reactie achter te laten is een account vereist.
Inloggen Word abonnee